• DOLAR 34.275
  • EURO 37.636
  • ALTIN 2916.16
  • ...
Sağ-Çev'den anız yangınlarına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman'da faaliyet yürüten Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev), Derneği Başkanı Ömer Faruk Dursun, anız yangınlarının insana ve çevreye verdiği zarara değindi.
Özelikle yaz aylarının bitmesine yakın bir zamanda başlayan anız yangınlarının özelde Batman'a ve genelde ise tüm bölgeye büyük zarar verdiğini söyleyen Dursun, anız yangınlarından oluşan dumanın evlerin içine kadar girdiğini ve yaşlı, çocuk ve astım hastalarını ciddi anlamda rahatsız ettiğini ifade etti.

Dursun, "Bize yapılan başvurulardan da anlaşıldığı üzere birçok astımlı hastanın bu anız yakma olayından dolayı rahatsızlık duyup gece vakitlerinde bile hastaneye gitme ihtiyacı duymuşlardır. Yaptığımız bu tespitler doğrultusunda gerekli mercileri göreve çağırıp bunların önüne geçmek için gereğini yapmalarını bekliyoruz." dedi.

Dursun, anız yangınlarının çevreye verdiği zararı şu sözlerle özetledi:
"-Anızın yakılmasıyla topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir.
-Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir.
-Yine yapılan denemelerde anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu, ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür.
-Anızların yakılmasının en önemli zararlarından birisi de, toprağı, su ve rüzgâr erozyonuna daha hassas bir duruma getirmesidir.
-Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir."(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir