• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Ani hava değişimleri hasta edebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Uzmanlar, sonbaharın etkisiyle hava sıcaklıklarındaki düşüşün hissedilmeye başlandığı bu günlerde hastalıkların yaşandığını belirtirken, ani hava değişimleri, kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunma zorunluluğu özellikle solunum yollarını olumsuz etkilediğini vurguladılar.

 

Yüksek sıcaklıklara alışan vücut metabolizmasının, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sonbahara hazırlamak gerektiğini ifade eden Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Işıl Turan, sonbahardaki hava değişimlerinin yarattığı olumsuz etkilerden korunma önerilerinde bulundu.

 

Düzenli uyuyun
Düzenli uykunun iş ve özel yaşamı olumlu etkilediğini belirten Uz. Dr. Turan, "Uyku saatini düzene sokmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumak, vücut direnci üzerinde olumlu etki sağlamaktadır. Düzensiz ya da yetersiz uyku, ertesi gün kişinin kendini yorgun hissetmesine ve konsantrasyon eksikliğine neden olacaktır. Bu durum iş ve özel yaşama da yansıyarak, verim almayı engelleyecektir. Uykusuzluk, kişinin anlama kapasitesini düşürerek fiziksel aktivitelerinin de kısıtlanmasına neden olduğundan, ruh ve beden sağlığı için uyku düzenine önem verilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

 

Sporu yaşam tarzına dönüştürün
Sonbahar ve kış aylarında bol sıvı ve sebze tüketilmesi ayrıca spor yapmaya zaman ayırmak gerektiğinin çok önemli olduğunun altını çizen Turan, "Sonbahar ve kış aylarında yaza göre dışarıda geçirilen süre daha azdır. Bu dönemde fiziksel aktivite ve hareketlilik azalacaktır. Bu da tüketilen besinlerin hazmını zorlaştıracaktır. Şişkinlik kabızlık gibi şikâyetler de bu nedenle özellikle kış aylarında artmaktadır. Bunu engelleyebilmek içinde her zaman önerilen bol sıvı ve sebze tüketimi çok önemlidir. Ayrıca spor hayat tarzı haline getirilmelidir. Haftanın üç günü egzersiz ve spor yapmaya özel zaman ayırmak çok yararlı olacaktır. Kişi spor yaparak hem sağlığını koruyacak hem de enerjisini daima yüksek tutarak kendini zinde hissedecektir" dedi.

 

Sonbahar hastalıklarına karşı önlem alın
Hasta olmadan alınan önlemlerin çok önemli olduğunu, hastalıklardan korunmak için ise, beslenme ve giyime dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Turan, "Sonbaharda havanın soğuması, hava kirliliğinin giderek artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşam birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Okulların açılması da özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların da soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmasına yol açmaktadır. Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava koşullarında; nezle, grip, soğuk algınlığı hatta zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmesi önemlidir. Grip; inflüenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle özellikle sonbahar sonu ve kış başında salgınlara neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Korunmak için ekim ve kasım aylarında uygun kişilere aşı önerilebilir. Bunun yanında bol C vitamini alınması ve insanlarla yakın temastan olabildiğince kaçınılması riskleri en aza indirecektir. Hasta olmadan alınacak önlemler, hastalığın tedavisinden çok daha önemlidir" şeklinde konuştu.

 

Polenlere karşı dışarıda vakit geçirmeyin
Turan polenler ile ilgili açıklamalarda da bulunarak, sonbaharda ortaya çıkan polenlerin, alerjik kişilerin hastalıklarının alevlenmesine yol açabileceğini söyledi. Turan, "Bu nedenle polen alerjisi olan kişilerin açık havada mümkün olduğunca zaman geçirmemeleri ve doktor kontrolünde bu dönemi geçirmeleri çok önemlidir. Sonbahardaki hava değişimi bazı kişilerde de cilt sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden cilt temiz tutulmalı ve gerekli hallerde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır" ifadelerini kaydetti. (Yasin Ergin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir