HÜDA PAR'dan "Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" mesajı
HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası sebebiyle yayımladığı mesajda, diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek çözüm önerileri sundu
Türkiye'de 22 Kasım "Diş Hekimliği Günü", içinde bulunduğumuz hafta ise "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanıyor.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde (ADSH) koruyucu ve tedavi edici uygulamalarla hizmet sunuluyor. Kamu hastanelerinin yanı sıra özel sektörün de diş hekimliği hizmetlerindeki payı büyüktür.
"Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" münasebetiyle bir mesaj yayımlayan HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, mevcut sorunlara gerçekçi planlamalarla acilen çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.
"Kamuda çalışan uzman diş hekimlerinin sayısı, dağılımı ve diş hekimi başına düşen hasta sayısındaki bölgesel farklılıklar gibi ciddi sıkıntılar dikkat çekmektedir. Diş hekimi istihdamı ile ağız ve diş sağlığı hizmeti veren kamu hastanelerinin sayısı, şehirlerin nüfusu dikkate alınarak daha gerçekçi bir planlanma yapılmalıdır. Diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sorunlar ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır." denilen mesajda çözüm önerileri şöyle sıralandı:
- Diş hekimliği hizmetlerinde kalite standardı artırılarak kamuda daha fazla diş hekimi ve yardımcı personel istihdam edilmelidir. Diş hekimleri, mesleklerini icra ederken aşırı yoğunluğa maruz bırakılmamalıdır. Hasta randevuları, teşhis ve tedavinin sağlıklı yapılabilmesi için makul sürelerde verilmelidir.
- Tedavilerde kullanılan teknik ekipman yeterli düzeye çıkarılarak diş hekimlerinin kaliteli hizmet sunmalarına daha fazla imkân sağlanmalıdır.
- Diş hekimlerinin ve yardımcı personelin özlük hakları iyileştirilmeli, ekonomik kaygıları hafifletilerek çalışma şartları ve ortamları daha uygun hale getirilmelidir.
- Ağız ve diş sağlığı vücudun genel sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu hususta gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir.
- Ağız ve diş hastalıkları, dünyada en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi ağız diş sağlığı ile ilgili hastalıklarda da tedaviden daha çok koruyucu önlemlere ağırlık verilmesi gerekmektedir.
"Aile Diş Hekimliği" uygulamasının tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiği tavsiye edilen HÜDA PAR mesajında, şu öneriler ön plana çıktı:
"Toplumun genel sağlığı açısından son derece önemli olan ağız ve diş sağlığı ile ilgili şu hususlara özellikle dikkat edilmelidir:
- Ağız ve diş sağlığına ehemmiyet verilerek bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulmalıdır.
- Bütün fertlerin özellikle de çocukların doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinmeleri sağlanmalıdır.
- İlköğretim okullarında belirli periyotlarla ağız ve diş sağlığı taraması yapılmalıdır. Bu konu ilgili kurumlarca mutlaka denetlenmelidir.
- Evde Sağlık Hizmetleri kapsamındaki hastalara verilen ağız ve diş sağlığı hizmetleri daha nitelikli hale getirilmelidir.
- Kamu hastanelerinde sunulan diş hekimliği hizmetlerinin kapsamı genişletilerek bu alandaki implant vb. bütün tedavilerin ücretleri devlet tarafından karşılanmalı, vatandaş özel kliniklere mecbur bırakılmamalıdır.
- "Aile Diş Hekimliği" modeli Türkiye geneline yaygınlaştırılmalı, ağız ve diş sağlığı konusunda koruyucu hekimlik uygulamalarına ağırlık verilmelidir.
Ağız ve diş sağlığı alanında büyük bir özveriyle hizmet eden bütün hekimlerin "Diş Hekimliği Günü" tebrik edilen mesajın sonunda, "İçinde bulunduğumuz 'Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası'nın da en faydalı şekilde değerlendirilmesini temenni ediyoruz." denildi. (İLKHA)