CHP, eğtimde 28 Şubat modelini önerdi
Anayasa Uzlaşma Komisyonu`ndaki CHP`li üyeler, 28 Şubat dönemi ürünü olan "kesintisiz" eğitim sisteminin uygulanmasını önerince komisyonda tartışma çıktı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nda CHP`li Üye Rıza Türmen`in Diyarbakır Ergani`deki bir okulda okuyan yoksul öğrencilerin fotoğraflarını göstermesinin ardından CHP ve MHP arasında "bölücülük" tartışması çıktı. Partiler anadilde eğitim konusunda daha önceki pozisyonlarından geri adım atmayınca uzlaşma sağlanamadı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun dünkü toplantısında "Eğitim ve Öğretim Hakkı ve Hürriyeti" başlıklı madde müzakere edilirken, "özgürlük ve hak" kavramları üzerinde tartışma çıktı.
Milliyet`in haberine göre, CHP`li Üye Süheyl Batum, içeriğine müdahale edilmesi sözkonusu olamayacağı için "özgürlük" kavramının kullanılamayacağını, "hak" kavramının kullanılması gerektiğini savundu. Batum, "hak" kavramı kullanılması halinde devletin vatandaşlarına eğitim ve öğretim hakkını belli şartlar altında sunma görevine vurgu yapılmış olacağını savundu.
TEK TİP TARTIŞMASI
Tolantıda CHP`nin "kesintisiz ve laikliğe dayalı eğitim" önerisi de tartışma yarattı. CHP, "Eğitim ve öğretim çoğulcu ve özgürlükçü demokratik değerler, kadın-erkek eşitliği, laiklik ilkesi doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esasları çerçevesinde devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz" ifadesinin de maddeye eklenmesini talep etti. AK Partili Ahmet İyimaya ise CHP`nin önerilerine, "Bu ifadeler tek tipçi bir anlayışa hizmet ediyor. 28 Şubat`ın dayatmasını biz neden anayasaya yazalım. Ayrıca kesintisiz ifadesinin anayasada bir karşılığı yok" diye tepki gösterdi.