• DOLAR 34.262
  • EURO 37.629
  • ALTIN 2912.94
  • ...
Bingöl`de İçmeler Suyu`nun zararlı olduğu ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Kuzey Almanya Bingöllüler Derneği tarafından alınan numune Almanya-Stutgart Çevre Merkezi ve İsviçre Zurih Üniversitesi tarafından incelendi. Yapılan çalışmaların ardından hazırlanan raporla içmeler suyunun kirli olduğu ortaya çıktı.
 
Bingöl-Genç karayolunun 9. kilometresinde bulunan ve doğal maden suyu kaynağı olan içmeler suyu için ilk çalışmayı sosyal medya üzerinden başlatan dernek üyeleri yaptıkları açıklamada, "Değerlerimize sahip çıkma adına büyük umutlarla gündemimize aldığımız içmeler suyumuz için "İçmelere Sahip Çıkalım" adıyla kampanya başlatıp, yoğun çalışma içine girdik. Bunu yaparken aynı zamanda İçmeler`den su getirip, analizinin yapılması için 72 saat içinde Almanya-Stutgart Çevre Merkezi ve İsviçre Zurih Üniversitesi`ne yetişmesini sağladık. Lakin iki hafta beklediğimiz analiz raporunun elimize ulaşmasının ardından beklenmedik olumsuz raporla büyük bir hayal kırıklılığı yaşadık.
 
"Çalışma yapılmadığı müddetçe içmeler suyundan içmemelidir"
Ne halk olarak ne içtiğimizi sorduk yetkililere, ne de yetkililer acaba vatandaş ne içiyor diye yıllarca analizini yaptırmadı içmeler suyunun. Kısacası ilimiz için büyük bir kayıp olan içmeler suyu analiz raporu, yetkililerimiz tekrardan analizini yapıp, gereken altyapı çalışmalarını başlatmadığı sürece halkımızın içmemesine yöneliktir" denildi.
 
"Halk bilinçsizce bu suyu tüketiyor"
Çevre bilimci Prof.r Dr. Maximilian Gege, İçmeler suyu hakkında şu görüşlere yer verdi:
 
"Bu rapor ciddi bir uyarıdır. Suyun Türkiye`de yetkililerce en az iki defa daha analizinin yapılması ve filtrelendirme gibi gerekli çalışmalar yapılmadan halkın bu suyu tüketmemesi gerekir" dedi. Gage, "Türk yetkililer bu su için daha önce gerekli analizleri yaptı mı? Yoksa halk bilinçsiz ve sadece kulaktan dolma bilgilerle mi bu suyu tüketiyor?" sorularını da yöneltti. (Enis Ağırbaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir