• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Adana'da "Zübeyr Bin Avvam'ı Anma ve Anlama" etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEKTEB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa, çok sayıda kişi katıldı.

Sunuculuğunu Yunus Emre'nin yaptığı program, Veysi Sonkaya'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden programda Ömer Kapyukaya, sahabeler üzerine yazılmış bir şiir seslendirdi.

Şiir dinletisinden sonra bir konuşma yapan Araştırmacı Mehmet Emre, sahabe ahlakına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Zübeyr Bin Avvam'ın 16 yaşında, Hazreti Ebubekir'in daveti üzerine İslam ile şereflendiğini aktaran ve mücadeleci ve cesur kişiliğine değinen Emre, "Uhut Savaşında ordu bozguna uğradığı zaman Müslümanlar dağıldılar; kimisi dağa çekildi kimisi savaşı bıraktı, kimisi attan inip koşmaya başladı. Peygamber Aleyhisselam'ın etrafında kalıp göğsünü Resulullah'a (Sallahu Aleyhi ve Sellem) siper eden bir avuç Müslüman'dan bir tanesi de Hazreti Zübeyir'dir. Hendek Savaşında Resulullah (Sallahu Aleyhi ve Sellem)  Sahabeler içerisinden üç yüz tane sahabe seçiyor. Bu üç yüz kişiden biri Zübeyir Bin Avvam'dır. Hendek dediğimiz şey evin önündeki bir çukur değil, 5,5 kilometre uzunluğunda, 9 metre derinliğinde ve 5 metre genişliğinde bir çukurdan bahsediyoruz. Günlerce bu insanlar o kuraklığın, kıtlığın olduğu ortamda kazmışlar. Hazreti Zübeyir bu fedakârlığı yapan sahabelerden biridir." şeklinde konuştu.

"Peygamber Aleyhisselam'a ölümüne biat edenlerden bir tanesi Hazreti Zübeyir'dir"

"Hudeybiye'de, Peygamber Aleyhisselam'a ölümüne biat edenlerden bir tanesi Hazreti Zübeyir'dir. Bu çok büyük bir fazilettir. Fetih Suresi'nde Allahütealâ, o insanlar için diyor ki: "Sana biad edenler ancak Allah'a biat etmiştir. Allah'ın eli onların elinin üzerindedir. Resulullah aleyhisselam ise, "Ağacın altında bana biad edenlere cehennemin ateşi haram kılınmıştır" buyuruyor. Hazreti Zübeyir bu biada katılan sahabelerden biridir." diyen ve maneviyata en büyük katkıyı Allah'ın razı olduğu kulların hayatını okumakla elde edilebileceğini vurgulayan Emre, şunları kaydetti:

"Bir sürü reçete sunulabilir, tavsiyem: "Salih insanların, başta peygamber aleyhisselam sonra sahabesi ve onları takip eden salih insanların yaşamlarını dönüp dönüp okuduğumuzda, bu bizim maneviyatımıza çok olumlu katkı yapıyor, yapacaktır. Hazreti Zübeyir'i okuduk, ne gördük? 16 yaşından 62 yaşına, şehit olana kadar Allah yolunda hiç durmadan mücadele etmiş bir insan. Bizi Bedir'e, Uhud'a, Heyber'e, Şam'a, İran'a, Mısır'a götürdü. Niçin? Hep Allah rızası için. Bu insanlar evli, bir tane hanımı yok birden fazla hanımı var, bir sürü çocuğu var yani bir hayatları var ama yerlerinde durmamışlar. O insanların hayatlarına bakarak ki bir yerde ayna oluyorlar, kendimizi bize gösteriyorlar, nasıl olunması gerektiğini kendi hayatlarıyla bize gösteriyorlar. Bu şekilde Sahabeyi Kiramı takip etmeye çalışalım inşallah."

Program, Molla Ekrem Derdiyok'un yaptığı dua ile son buldu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir