• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Doktor Öğretim Üyesi Keskin: Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde "Dünya Diyabet Günü dolayısıyla" poliklinik girişinde stant kurularak, şeker ölçümü yapıldı.

Burada konuşan Turgut Özal Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Lezzan Keskin, Türkiye'de diyabet oranının yüzde 12-13 oranında olduğunu ama Malatya'da yüzde 21'lerde olduğuna dikkat çekti.

"Diyabet ilimizde, ülkemizde ve dünyada sıklığı giderek artan ve ciddi uzun süreli bakım gerektiren bir kronik hastalıktır"

Keskin, "Diyabet; ilimizde, ülkemizde ve dünyada sıklığı giderek artan ve ciddi uzun süreli bakım gerektiren bir kronik hastalıktır. Ve maalesef kanda şeker yükseldiği zaman bizim için en önemli şey vücudun diğer organlarına vermiş olduğu hasarlardır. Bunlar dolaştığı kanla birlikte her noktada göz, kalp, böbrek, sinir sistemi sıkıntılarına yol açarak maalesef ölümle sonuçlanmaktadır. Fakat özel olan şu ki kan şekerini kontrol altına aldığımız zaman bunların tamamen önüne geçebiliyoruz. Özellikle yaşam tarzı değişikliği uygun diyet uygun egzersizle birlikte ilaç tedavisinin devamlılığı ve doktora uygun zamanlarda kontrolle birlikte kan şekeri düzenliliği kişinin hayatını hem süre olarak hem de kalite olarak uzatmakta. Biz hastane yönetimimize de teşekkür ediyoruz. Bize bu fırsatı verdiği ve böyle bir standı kurarak hasta farkındalığını arttırdığımız için. İnşallah daha az diyabetin olduğu ve daha sağlıklı günlerin bizleri beklediği günler temenni ediyorum. Teşekkür ediyorum." dedi.

"Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya her 5 kişiden birisi diyabet hastası!"

Türkiye'de diyabet oranının yüzde 12-13 oranında olduğunu ama Malatya'da yüzde 21'lerde olduğuna dikkat çeken Keskin, "Yani yaklaşık olarak her beş kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya. Türkiye'de çok geniş çaplı, on bir ilini kapsayan, bununla birlikte göç alan illerde de çalışmanın yapılması gerekir. Ama diyabet araya giren stres, araya giren enfeksiyon, araya giren travmayla birlikte artar mı? Elbette artar. Beraberinde anne ve babadan kalan genetik bir miras varsa burada araya giren enfeksiyon, stres ve travma diyabetin açığa çıkmasını arttırır. Ama yüzde olarak hiçbir rakamsal değer veremem. Vermem de doğru olmaz. Bunun için çok geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç var. Büyük merkezlerin önderliğinde eminim hocalarımızın ve merkezlerin el atacağı bizim de içinde dahil olacağımız çalışmalar olacaktır." diye belirti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir