• DOLAR 32.574
  • EURO 35.273
  • ALTIN 2468.43
  • ...
Dr. Lütfi Doğan, unutulan sünnetleri hatırlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam'ın temel kaynaklarından biri olan sünnetler içerisinde bazı ibadet ve yaklaşımlar toplum içerisinde önemini korurken gece namazı, misvak kullanımı, mezarlık ziyareti ve namaz saflarının sık tutulması gibi bazı ameller ise eda edilmemekle beraber unutulmuş durumdadır.

Gece namazının önemi, İslam'ın ve Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu sünnete ilişkin uyarılarıyla beraber sağlık ve temizlik açısından ihmal edilen misvak kullanımı hakkında ayet ve hadisler ışığında açıklamalarda bulunan Eski Diyanet İşleri Başkanı, ilim ve siyaset adamı Dr. Lütfi Doğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Misvak kullanmak

Hazreti Peygamber'in sürekli yaptığı sünnetlerden biri olan misvak kullanmanın önemine değinen Doğan, "Misvak kullanmak temizliktir. Biliyorsunuz İslam'da temizlik en üstün şeylerdir. Kur'an-ı Kerim'de buyrulduğu gibi hakikaten Allah tövbe eden yani bir yanlışlık yaptığında hemen pişman olup tövbe eden ve Rablerinin huzuruna dönenleri çok sever. Bir de tertemiz olan kullarını sever. Müslümanlıkta temizlik esastır. Müslümanın bedenin temiz olacak. Elbisesi temiz olacak. Yediği içtiği temiz olacak. Ev yuvası tertemiz olacak. O onun yuvası dünyanın cenneti olacak. Misvak kullanmak sünnettir ve sevabı da çok büyüktür. İmkan olduğu ölçüde Müslüman her gün misvak kullanmalıdır. Tabii bu bugünki şartlarda fırça ve macun ile dişlerinin bakımını yapıyorlar. Temizlediklerinden dolayı sevap kazanırlar. Ama diş temizliği misvak ile olursa bir sünneti yerine getirmiş olur ve sevabını kazanır."

Namaz

Namaz konusunda da bilgi veren Doğan, şunları aktardı:

"Namaz, mükellef olan, yani yükümlü olan kadın erkek bütün müminlere Cenab-ı Hakkın bir lütfudur. Bu ilahi ikramdır. O ilahi ikramları kabul ettiği için mühimdir. Onun yerine getirdi mi? Allah'ın rızasını kazanır ve sevgisini kazanır. Dünyada huzur içinde olduğu gibi ahrette de peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle birlikte cennette olacaklardır. Hem kadın hem erkek adabı İslamiyet'i koruması onun görevidir."

Teheccüd namazı

Teheccüd namazının önemine değinen Doğan, "Gece namazına teheccüd namazı adı verilir. İslam bunun önemine değiniyor. Teheccüd namazını kılanlar Allah'ın inayetiyle çok savap kazanırlar. Tabii bu namaz yatsı namazından sonra kişi uyuduktan sonra kalkıp abdest alıp namaz kıldı. Bu namaza teheccüd namazı adı veriliyor. Bunun kılanlar Allah indinde çok makul güzellik ve sevaplarına nail oluyorlar. Herkes uyurken, herkes yatarken, kalkarız abdest alırız ve namaz kılarız bu kolay bir şey değildir. Ama yapan insanların teheccüdü kılabilen insanların Allah indinde dereceleri çok yükselttir." ifadelerine yer verdi.

Mezarlık ziyareti

Unutulmuş ve terk edilmiş mezarlık ziyareti sünnetine de değinen Doğan, "Mezarlıları bütün müminler daima hürmet ile karşılamalıdır. Mezarlıktan geçtiğinde Fatiha'yı okumalı ve ölülere dua etmelidir. Daha fazla biliyorsa İhlas Süresi ve Fatiha Süresi'ni daha çok okumalıdır. Bu fevkalade büyük bir sevaptır. Mezarlıkları da çok masraf yaparak süslemek yok. Kabir belli olacak şekilde olması yeterlidir. Mezarlıktan geçen biri bu yatan işte Ahmet efendinin kabridir. Ayşe anamızın kabridir. Tanıyor o kadar yeterlidir. Ama orada da israf olamamalıdır. Mezarların belli olması, birbirine karışmaması, yolunu yapmak da insanlar için bir görevdir. Mezarlık ziyareti sünnettir. Mezarlık ziyareti Müslümanlar için büyük bir derstir. Peki nasıl ders oluyor? Kişi annesinin, babasının veyahut herhangi birisinin kabrini ziyaret ediyor. Bu ziyaret şöyle ders oluyor; bunlar gittiler bende gideceğim. Bu yüzden tedbirli olarak gitmeliyim. Vazifelerimi yapmalı ve Rabbimin rızasını kazanmış olarak gideyim diye her insan, her mümin düşünmelidir." şeklinde tavsiyelerde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir