• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Ülke ekonomisine katkısının yanı sıra yöre halkının da önemli geçim kaynağı olan hurma, bahçelerde hasat için çalışan yüzlerce kişinin de ailelerine ekmek götürmelerine vesile oluyor.

Hurma üretiminde Adana’nın Kozan ilçesinden sonra Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi üretimde ikinci sırada yer alıyor. Ekili alanda da yine Adana ve Denizli’den sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Hurmada rekolte her geçen yıl biraz daha artıyor. 

"Trabzon hurması bahçesi varlığımız artıyor"   

Hurma hasadını değerlendiren Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, "Bugün Gölbaşı ilçemizde Trabzon hurması hasadına başladık. Trabzon hurması son yıllarda ülkemizde popülitesi artan bir üründür. ilimizde bu ürünün üretiminde Türkiye'de üçüncü sıradadır. Özellikle Gölbaşı ilçemiz alan olarak üçüncü üretim olarak ülkemizde ikinci sıradadır. Adana Kozan ve Denizli'nin Honaz ilçeleriyle rekabet etmektedir. her geçen gün Trabzon hurması bahçesi varlığımız artıyor. Vatandaşlarımız bu ürüne sahip çıkıyor. Adıyaman'da güzel bir tarım kültürü var. Devletin çok ciddi destekleri var ama devletin desteği tek başına bu işlerin gelişmesine yeterli değil, vatandaşlarımız da bu desteği alıp sahip çıkarak iyi bir noktaya getiriyor. Adıyaman'daki Trabzon hurması bunun çok önemli örneklerindendir. Belirli bir tarihten sonra başlayan bir bahçecilik türü ama  bugün Türkiye'de söz sahibi olunmuş durumdadır. Bundan sonra bahçe ve ağaç varlığımızı artırıp hem de bu üründe vatandaşımızın elde ettiği katma değer artırmaya yönelik bir takım çalışmalarımız olacak." dedi.

"10 bin ton bir rekolte bekliyoruz"

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nureddin Kiyas, "Bugün Gölbaşı ilçemizde Trabzon hurması hasadını gerçekleştirdik.  Gölbaşı ilçemiz Adıyaman'da Trabzon hurmasının lokasyon olarak gerçekleştiği bir yerdir. Türkiye'de Trabzon Hurması yetiştiriciliğinde üçüncü, üretimde ikinci sıradadır. Adana Kozan ve Denizi Honaz ilçelerinde olduğu gibi gittikçe bu meyvenin yoğunlaştı ilçelerden biridir. Adıyaman'da 5 bin 500 dekar alanda  bu meyveni yetiştirilmektedir. Bu yıl yaklaşık 10 bin ton bir rekolte bekliyoruz.  Trabzon hurmasının şuan ilçemizde Pazar sorunu bulunmamaktadır. Özellikle çevre illerden tüccarlar gelip bahçeyi yerinde meyveyi alıp götürmektedir. Şuan fiyat 15* 20 lira arasındadır. Bir kısmı kurutmalık olarak ta satılmaktadır. Trabzon hurması yetiştiricilik alanımız gittikçe artmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)