• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'nin Türkiye raporuna tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AB Komisyonu, 2023 Genişleme Paketi'ni kabul etti.

Böylelikle, Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin başlatılmasını, Gürcistan'a aday statüsü verilmesini ve gerekli uyum derecesi sağlandıktan sonra Bosna Hersek ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye edildi. Türkiye'ye ilişkin rapora ilişkin, Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Konuya dair Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "AB raporundaki Yargı Ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri tümüyle reddediyoruz. Kendi aralarında bile tartışmalı temel haklar alanındaki pek çok konuda ülkemize yönelik haksız iddialarda bulunulması, AB’nin samimiyetsiz ve çifte standartlı yaklaşımının bir tezahürüdür." denildi.

AB Komisyonu tarafından açıklanan 2023 Genişleme Paketinde Türkiye raporu da yer aldı. Rapora ilişkin yayınlanan açıklamada, "Türkiye, Avrupa Birliği için kilit bir ortak ve aday ülke olmaya devam ediyor, ancak katılım müzakereleri Avrupa Konseyi'nin kararı doğrultusunda 2018'den bu yana durma noktasında. Ülke, Avrupa Birliği'nden uzaklaşma yönündeki olumsuz eğilimi tersine çevirememiş ve katılımla ilgili reformları sınırlı ölçüde sürdürmüştür. Terörle mücadele, ekonomi, enerji, gıda güvenliği, göç ve ulaştırma gibi önemli alanlarda Türkiye ile ortak çıkar alanlarındaki iş birliği devam etti" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin AB'nin 'Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası'na uyumunu önemli ölçüde iyileştirmek, yaptırımların önlenmesi ve delinmesini tespit etme konusunda iş birliğini artırmak için kararlı adımlar atması gerekiyor. Avrupa Konseyi tarafından verilen görevlendirmenin ardından, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araç ve seçeneklere dayanarak stratejik ve ileriye dönük bir şekilde ilerlemek amacıyla Yüksek Temsilci ve Komisyon, Kasım ayında AB-Türkiye ilişkilerinin durumu hakkında Konsey'e bir rapor sunacaktır" diye belirtildi. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir