• DOLAR 34.418
  • EURO 36.287
  • ALTIN 2843.654
  • ...
Kulak zarının yırtılmasını tetikleyen etkenlere dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Tekrarlayan kulak akıntıları orta kulakta işitmeyi sağlayan kemikçikleri eriterek işitmenin kalıcı olarak zarar görmesine neden olur?  Yine kulak zarı delik olan kişilerde normale göre yüzde 10-15 işitme kaybı da görülür, yanı kulak zarı tamiri aynı zamanda işitmeyi de olumlu yönde iyileştirir.  Delik Kulak zarı delik olan kişilerin işitme kaybı tedavisinde işitme cihazı kullanmaları da problem oluşturur, çünkü cihaz ile tıkanan dış kulak yolu havalanması bozulduğu için hemen orta kulakta akıntı oluşmaya başlar, bu akıntılar cihazın mikrofon sistemini tıkayarak işitme cihazı kullanımı da sorun oluşturur.

Kulak zarı neden yırtılır?

Çocukluktan itibaren geçirilen kulak zarı iltihapları kulak zarında delinmeye neden olur. Östaki borusu problemleri yani östaki borusu tıkanması ve kapanması kulak zarında çökme ve incelme yaparak zar yırtılmasını kolaylaştırır.  Çocuklarda geniz eti, burun alerjisi, damak problemi de kulak zarı sorunları oluşturabilir. Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sigara içmek, çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek kulak zarı problemleri oluşturur. Yine kulağa travma, çok yüksek ses, dalma ve uçuşlarda zar yırtılması yapabilir.

Kulak zarı tamiri nasıl yapılır?

Kulak içinden veya kulak arkasından kesi yapılarak tamir edilebilir, hastanın Mastoid hücrelerinde iltihap olup olmaması, işitme kaybı ve derecesi, kulakta kolestetaom olup olmamasına göre kesi yeri belirlenir. Mastoid hücrelerde iltihap dolu ise yapılacak ameliyat adı Mastoidektomi olur. Problem sadece kulak zarında ise yapılacak ameliyat adı Miringoplastidir. Kulak zarı tamiri kulak kanalından Endoskop ile tamir edilecekse Endoskopik Timpanoplasti olarak adlandırılır. Biz kendi hastanemizde çoğu hastada kulakta kesi yapmadan kulak kanalından endoskop ile onarım yapıyoruz.

Kulak zarı tamiri ne ile yapılır?

Kulak zarı tamirinde kas fasyası, tragus kıkırdağı, deri, yağ, fasya ve suni materyaller kullanılabilir, en sık kullanılan yöntem kıkırdaktır, başarısı en yüksek olan yöntem de yine kıkırdaktır.

Kulak zarı tamiri ne kadar sürede iyileşir?

Hastalar hastanede bir gün kalır ya da aynı gün taburcu edilebilir, Endoskopik Kulak zarı tamirinde hastalar kulak arkası kesi olmadan kulak kanalından ameliyat edilir. Baş sargısı yapılmaz, sadece kulak üzeri kapatılır, aynı hafta işlerine dönebilir, kulağa su kaçırmadan duş alabilir, 20 gün uçak yolculuğu ve dalma yapamazlar, ıkınmak, öksürmek, hapşırmak gibi hareketler tavsiye edilmez, 10 gün kadar günlük 1-2 saat kadar sakız çiğneyebilir, genellikle zar iyileşmesi bir ayda oluşur. İşitmenin tam olarak düzelmesi için 3 ay geçmesi gerekebilir.

Endoskopik kulak zarı tamirinde işitme iyileşir mi?

Kulak zarı onarımı yaparken aynı zamanda işitmeyi sağlayan kemikçiklerde problem varsa bunları da onarıyoruz, yani işitme kaybı da düzeliyor, kulak akıntısı yapan iltihaplarda endoskopik yolla temizlenebiliyor. Kulak zarı tamiri sonrası hasta işitme cihazı kullanıyorsa cihaza ihtiyaç kalmayabilir, havuza ve denize girmeye başlar, kulağa su kaçmasını engellemeye çalışmaz, çünkü artık su kaçmaz." (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir