• DOLAR 34.577
  • EURO 36.729
  • ALTIN 2902.919
  • ...
Şiddetli baş ağrısı beyin kanaması işareti olabilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Pek çoğumuz baş ağrısından şikâyetçi... Ancak ağrı üzün sürüyorsa ve aniden geldiyse dikkat! Çünkü uzun süren şiddetli ağrılar beyin kanamasının işareti olabilir.


Sinsice yaklaşan ve istenmeyen sonuçları beraberinde getiren beyin kanamalarının belirtilerini ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd Doç. Dr. M. Ömür Kasımcan, "Uzun süreli, ilaçlarla geçmeyen ve günlük aktiviteyi etkileyen baş ağrıları varsa kesinlikle bir uzmana başvurulmalı" diyor.


İşte Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd Doç. Dr. M. Ömür Kasımcan'ın beyin kanaması hakkında sorulan sorulara verdiği cevaplar…


Beyin kanaması nedir?
Beyin damarlarının herhangi bir nedene örneğin yüksek tansiyon ya da bir anevrizmaya (beyin damarlarındaki baloncuk) bağlı olarak yırtılması ya da hasar görmesi sonucu ortaya çıkan kanamalardır. Bu kanamalar beynin zarları arasında olabileceği gibi beyin dokusunun içine de olabilir.


Beyin kanaması olan bir kişide ne tür belirtiler ortaya çıkar? Hangi baş ağrıları tehlikelidir?
Subaraknoid kanama olarak adlandırılan kanamada öncü belirti hastada aniden ortaya çıkan daha önce hiç tanımlamadığı şiddetli baş ağrısıdır. Bazen bu baş ağrısına vücudunun bir tarafında güçsüzlük, sara nöbeti (epilepsi), şuur kaybı gibi bulgular eşlik edebilir. Bu tür bulguların olduğu hastalarda baş ağrısı şikayeti göz ardı edilmemelidir. Bir beyin cerrahisi uzmanına başvurulması uygun olur.


Beyin kanaması olan kişilere nasıl bir tedavi uygularsınız? Hastaya ne zaman ameliyat gerekebilir?
Her şeyden önce hastanın öyküsünün dikkatli bir şekilde alınması arkasından detaylı nörolojik muayenesinin yapılması gereklidir. Elde edilen bilgiler ışığında tanıya yönelik radyolojik ya da laboratuar teklikleri istenir. Tanı konduktan sonra eğer ağrıya neden olan beyin içi bir kanama, anevrizma y ada bir başka damarsal patoloji ise cerrahi olarak veya endovasküler girişimle müdahale edilir.


Beyin kanaması nedeniyle ameliyat olmuş bir hasta nelere dikkat etmeli?
Bir kere beyin kanaması geçiren hasta ikinci bir kanama için her zaman normal bir insana göre daha yüksek taşır. Eğer ilk kanamaya yönelik gerekli tedavi uygulandıysa ve takiplerinde problem yoksa genel olarak tekrar kanama beklenmez. Yine de bu hastalarda belirgin tekrarlayan baş ağrıları olduğunda takip eden hekimlerine başvurmaları uygun olacaktır. Bununla beraber yüksek tansiyon, sigara, doğum kontrol hapları, subaraknoid kanamalar (beyin) açısından risk oluşturmaktadır. Ayrıca gebelik de kafa içi basıncı artırdığı için kanamaya yatkın hastalarda riski artırır.


Beyin kanamaları önlenebilir mi?
Eğer yüksek tansiyon hastasıysanız, tansiyonunuzun kontrol altında tutulması kanama riskini azaltacaktır. Yine ailenizde (anne, baba ve kardeşlerde) anevrizma ya da beyin damarların vasküler malformasyon öyküsü var ve sizde de baş ağrısı mevcutsa bir hekime başvurmanız uygun olacaktır. Çünkü bu baş ağrıları bir kanamanın erken habercisi olabilir. Sonuç olarak uzun süreli, ilaçlarla geçmeyen ve günlük aktiviteyi etkileyen baş ağrınız mevcutsa bir uzmana başvurmanız; altta yatan nedeni ortaya çıkarmak için uygun olacaktır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir