• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Afganistan İslam Emirliğinden "Afgan mültecileri zorla sınır dışı etmeyin" çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği, Pakistan başta olmak üzere diğer komşu ülkelere çeşitli nedenlerle iltica eden Afgan mültecilerin, zaman tanınmadan zorla sınır dışı edilmeleri üzerine bir bildiri yayımladı.

Deklarasyonda, son 45 yıldır Afganistan vatandaşlarının işgaller ve savaşlar nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kaldığı ve göçün adeta Afganlara dayatılarak halkın göçe mecbur bırakıldığına vurgu yapıldı.

Şimdi de Afgan mültecilerin sığındıkları ülkelerde çeşitli sorunlarla ve zorla sınır dışı edilmeyle karşı karşıya kaldığı hatırlatılan bildiride, 8 madde ile mültecilerin kaldıkları ülkelerden hazırlıksız gönderilmemeleri çağrısında bulunuldu:

"1-Öncelikle son 40 yılda Afganlara ana vatanlarında yer veren tüm ülkelere teşekkür ediyor, şimdi bir kez daha Afganları hazırlık yapmadan zorla sınır dışı etmemeye çağırıyoruz: Ülkenizdeki mültecilere yeterince zaman tanıyın. İyi komşuluk, İslam kardeşliği ve insani olarak hoşgörüyü elden bırakmayın.

2-Afganlar yaşadıkları ülkelerin güvenliği açısından sorun yaratmadıkları gibi istikrarsızlığa da bulaşmamışlardır.

3-Komşu ülkelerin İslam kardeşliği ilkelerini göz önünde bulundurarak Afgan mültecilere iyi davranmasını istiyoruz.

4-Afganların zorla sınır dışı edilme sonucu anavatanlarına döndükleri ülkelerden yanlarında taşıdıkları mal, para ve diğer varlıklar onların şahsi mal ve haklarıdır. Hiç kimsenin onları geri çevirme veya haksızlık uygulamaya hakkı yoktur.

5-Son dönemde yaşanan zorluklar nedeniyle diğer ülkelerden zorla sınır dışı edilen Afganlar; yatırımcılar ve işletme sahipleri de dahil olmak üzere tüm Afganların evlerine dönebilmeleri için Göçmenlerin Sorunlarını Ele Alma Yüksek Komisyonu ile yakın temas halinde olmaları ve mültecilerin geçiş, barınma, tıbbi tedavi ve diğer olası ve potansiyel alanlardaki desteklerini genişletmeleri gerekiyor.

6-Afganistan İslam Emirliği, hükümetin ülke genelinde güvenliği sağlaması ve Afganlar arasındaki kardeşlik atmosferini sürdürmesinden ötürü, yetkililere; geri dönenlere tam bir samimiyet ve doğrulukla yardım etmeleri ve her türlü imkândan yararlanmaları talimatı vermiştir.

7-Geri dönen iş adamlarına, yatırımcılara ve sanayicilere Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar gerekli kolaylıkları sağlamalıdır.

8-Siyasi kaygılar nedeniyle ülkeyi terk eden Afganların geri dönmeleri ve ülkelerinde huzur içinde yaşamaları konusunda teminat veriyoruz."

Bildirinin sonunda, "Allah hem Afganistan İslam Emirliği yetkililerine hem de kamuoyuna, geri dönen Afganlara kolaylıklar ve hizmetler sağlama fırsatı versin." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir