• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yol Güvenliği Uzmanı Şahin, kış lastiği konusunda sürücüleri uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ticari araçlar için 1 Aralık'tan itibaren başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması hakkında bilgilendirme ve hatırlatmalarda bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, kış lastiğinin kış şartlarında diğer lastiklere göre daha güvenli olduğunu ve özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin iç kısımlarında daha fazla dikkat edilmesi gereken bir güvenlik sorunu olduğunu kaydetti.

İnsanların can ve mal güvenliğinin önemli olduğunu söyleyen Şahin, kaza anlarında bir metrenin bile can ve mala gelebilecek zararı önlediğini bu yüzden kış lastiğinin, kış aylarında yer tutuşunun daha erken olmasını sağladığını belirtti.

Kış lastiğinin önemi hakkında tavsiyelerde bulunan Şahin, "Kış geliyor. Kışın tabi ki kış lastiği çok önemli. Lastik dediğimiz zaman bizim aklımıza gelen aracı sarsıntısız olarak götürmek, istediği zaman da durdurabilmektir. Götürmek için bir çekme gücü lastik uyguluyor, durdurmak için de fren gücü uyguluyor. Bu nedenle lastiğin yerle sürtünmesi son derece önemli. Kış geldiği zaman hem yağış nedeniyle hem soğuk nedeniyle lastiğin önemi bir kat daha artmaktadır. Yazın kuru asfaltta tabi ki sürtünme katsayısı daha fazla ama kışın sürtünme katsayısı azalıyor. Hem mesela bir rampada aracı çekmek için lastik zorlanıyor hem de düz yolda frenleme yaptığı zaman durdurmak için sürtünme azaldığı için aracı durdurmada zorlayabiliyor. O nedenle kış lastiği özelliği daha farklı olan bir lastik olarak üretilmiştir. Kış lastiğinin iki özelliği var. Birincisi daha rahat tutunması için üzerinde ince desenler var. İkincisi de lastiğin kendi kauçuk yapısından kaynaklı özelliği var. Yaz lastiğine göre daha yumuşak lastiktir ve yere tutunması daha rahattır. Kar lastiği diye bir lastik yoktur. Bu toplumda yanlış söyleniyor. Adı kış lastiği ve sıcaklıkla ilgilidir. Kar yağsa da yağmasa da 7 derecenin altında kış lastiğinin kullanılması gerekir.” dedi.

“Lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamak için üzerindeki işarete bakmak lazım”

Devamında Şahin, şu ifadelere yer verdi:

"Lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamak için üzerindeki işarete bakmak lazım. E+S şeklinde harfler vardır. Hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de Türkiye'de E+S lastiklerinin kışın kullanılması yeterli görülmüştür. Ama buna tam kış lastiği demek de mümkün değildir. Zaten kanunda da bu tam olarak belirlenmemiştir. Daha önceleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda kış lastiğinin zorunlu olduğuyla ilgili bir madde yok. Ancak 2017 yılında olağanüstü hal yasasıyla beraber kararname şeklinde yayınlanmış bir karar var. 'Hava şartlarına göre aracın cinsine göre herkes kış şartlarında önlemini almalıdır' diyor. Ve bunu da İçişleri Bakanlığına, polise, jandarmaya, valiliklere yetki vererek sağlıyor. Şu anda şehirlerarası yollarda ticari araç sürücülerinin kış lastiği kullanması zorunludur. 1 Aralık’la-1 Nisan arasında 4 aylık süre içerisinde lastiklerini değiştirip kış lastiği kullanması gerekir. Şehir içinde bu, valiliklerin inisiyatifine bırakılmıştır. İsteyen valilik hava şartlarına göre kendi ilinde bu zorunluluğu getirebilir. Ama şu anda sadece ticari araçlar için geçerli. Özel araçlar için herhangi bir mecburiyet söz konusu değil."

"Yaz lastiği kışın kullanılmaz"

Lastiğin ömrünün 5 yıl olduğunu belirten Şahin, "5 yıldan sonra yatan lastik diye bir kavram vardır. Yatık lastik ya da yatan lastik, lastiğin imal tarihinden itibaren geçen süre ile ilgilidir. Mesela diyelim ki siz bir lastik alıyorsunuz. Lastiğin üzerinde imal tarihi yazar. Bu imal tarihine bakarak almanız lazım. Depoda 5 yıl beklemiş olan bir lastiği size sıfır olarak satmaya kalktıklarında gerçekten sıfırdır. Yani sizin aldığınızda sıfırdır. Ama 5 yıl önce üretilmiş ise lastik artık o yere tutunma yapısı itibariyle yeterli değildir. Onu almamanız gerekir. Yeni üretim tarihine bakarak alınması gerekir. Kış geçtikten sonra mutlaka değiştirilmesi lazım. Kış lastiği yazın kullanılmaz. Yaz lastiği de kışın kullanılmaz. Hepsini kendi mevsiminde kullanmak gerekir. Performansları aynı değildir. Yani kullanırsınız ama kış lastiğini yazın kullanmaya devam ederseniz yaz lastiği kadar verim alamazsınız. O nedenle de zamanı gelince çıkarmamız lazım." ifadelerine yer verdi.

"Kış lastiğinin yeri tamamen farklıdır"

Son olarak Şahin, "Dört mevsim lastiği var. Yani bunu şöyle diyebiliriz. Kış lastiği ile yaz lastiği arasında bir geçiş lastiği gibi düşünebiliriz. Bunu SUV otomobiller çıktığı zaman SUV otomobil firmalarının özel olarak ürettiği lastikleridir. Ama ne kış lastiği ne de yaz lastiği anlamına gelmez. Mevsim lastiği demek belki daha uygun. Baharda daha uygun olabilir ama ne kış lastiği ne de yaz lastiğidir. Ortalama bir lastiktir. Kış lastiği yerini asla tutmaz. Kış lastiğinin yeri tamamen farklıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir