• DOLAR 32.698
  • EURO 35.189
  • ALTIN 2443.93
  • ...

Şimşek dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın bütçe görüşmeleri ardından soru cevap bölümünde, "Enflasyon düzeltmesi soruldu. Biz enflasyon muhasebesine geçeceğiz. Belki finans kuruluşlarına özel ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız ama onun dışında geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Son iki yılda yüksek enflasyon dönemi yaşayan Türkiye, yaklaşık 20 yıl aranın ardından 2023 sonunda tekrar enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanırken, bu süreçte parasal olmayan varlıklara yönelen ve yüksek borçlu şirketlerin kârlı çıkması bekleniyor.

Hazine daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada Orta Vadeli Programdaki enflasyon tahminleri dikkate alındığında, enflasyon düzeltmesinin 2024-2026 yıllarında yapılacağı sonucunun ortaya çıktığı, 2027'den itibaren ise gerekli şartların oluşmayacağı ve düzeltme yapılmayacağının tahmin edildiği ifade etmişti.

UYGULAMA 2027'YE KADAR SÜRECEK
Son iki yılda yüksek enflasyon dönemi yaşayan Türkiye, yaklaşık 20 yıl aranın ardından 2023 sonunda tekrar enflasyon muhasebesine geçmeye hazırlanırken, bu süreçte parasal olmayan varlıklara yönelen ve yüksek borçlu şirketlerin kârlı çıkması bekleniyor. Uygulama 2027 yılında sona erecek.

Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

Uzmanlar, yüksek enflasyon sürecinde borçlanan, sabit kıymet yatırımı yapan ve parasal olmayan varlıklara yönelen şirketlerin avantaj sağlayacağına dikkat çekiyorlar.

Reuters