• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
HAMAS, Gazze'de sağlık sisteminin çöküş nedenlerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgalci siyonist rejim, 17 yıldır abluka altına aldığı ve kırılgan bir sağlık sistemine sahip olan Gazze'de, 7 Ekim'den bu yana vahşi saldırılar ve ambargolar uyguluyor. 19 gündür işlenen bu zulümler nedeniyle Gazze'de sağlık sistemi çöktü.

HAMAS yaptığı yazılır bir açıklama ile sağlık sisteminin çöküş nedenlerini 7 madde ile sıraladı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"1- Kliniklerin kapasite oranının aşılması: Hastane yönetimi, saldırılar devam ederken yeterli tıbbi donanıma sahip olmamasına rağmen çadır ve koridorlarda yatak kapasitesini arttırdı ancak doluluk oranı yine de yüzde 150'yi aştı. Örneğin: Yoğun bakım yataklarına olan ihtiyaç 100 kattan fazla arttı. Buna ek olarak uzun süre tedavi ve tıbbi bakım altında kalması gereken yüzlerce kritik yaralanma da mevcut.

2-Sağlık personeli sayısı: İşgalde 60'tan fazla doktor, sağlık görevlisi ve hemşirenin öldürülmesi, 110'dan fazla sağlık personelinin yaralanması nedeniyle halihazırda çalışan sağlık personeli mevcut ihtiyacın yüzde 30'unu geçmiyor. Bu personelin çoğunun da evi ya da aile fertlerinin tamamı ya da bir kısmı şehit oldu ya da yaralandı. Bu nedenle yıkılmış durumdalar.

3- Tıbbi malzemelerin girişinin durdurulması: Binlerce kişinin şehit edildiği ve yaralandığı saldırılar devam ederken başta kemik stabilizatörleri, anestezikler, sterilizatörler ve antibiyotikler olmak üzere sağlık sisteminin devamı için gerekli tıbbi malzemelerin girişi durduruldu.

4- Elektriğin kesilmesi ve yakıt girişine izin verilmemesi: İşgal sonrasında elektriğin kesildi, Gazze'deki tek elektrik santraline akaryakıtın gelmesi engellendi, hastanelerin elektrik jeneratörlerine yakıt girişi engellendi.

5- Ulaşımın durdurulması: Cadde ve kavşakların hedef alınması ve araçlara yakıt girişinin engellenmesiyle ulaşım adeta durma noktasına geldi. Sağlık ekiplerinin, hatta şehit ve yaralıların nakli bile imkansız hale geldi.

6- Hastanelere doğrudan tehdit: İşgal, Ehli Baptist Hastanesi'ni doğrudan bombaladı, Uluslararası Göz Hastanesi'ni yıktı. Hastaneleri her gün hedef almakla tehdit eden işgal, ayrıca hastanelerin çevrelerini de bombalıyor. Bu saldırılar nedeniyle 15 hastane ile 31 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

7- Hastanelerin barınma merkezlerine dönüştürülmesi: Yaklaşık 250 bin kişi güvenlik kaygısıyla hastanelerde barınıyor. Bu hastaneler bu kadar çok sayıda vatandaşı barındırabilecek nitelikte ve yeterli donanıma sahip değil. Aşırı kalabalık nedeniyle bulaşıcı hastalık riski hastanelerde arttı."

Bu ve benzeri suçlar ve işgalin uluslararası hukuku ve insani değerleri hiçe sayması karşısında; dünyaya çağrıda bulunulan açıklamada, "Dünya, vahşi işgale son verme ve halkımıza yönelik barbar saldırıyı durdurma konusundaki sorumluluklarının farkındadır. Sağlık sektörünü acilen sağlık personeli, ilaç, tıbbi malzeme, ilk yardım ve sahra hastaneleriyle destekleyin ve gerekli her şeyin sağlık sistemine kazandırılması konusunda herkese baskı yapın." denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir