Hastalıkların tespit uzmanı: Nükleer Tıp
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Nükleer Tıp Ünitesi; Onkolojik, Nörolojik ve Ortopedik hastalıkların tespitinde doktorların en önemli görüntüleme merkezi olarak uzman kadrosu ve modern cihazları ile yöre halkına hizmet veriyor.
DİYARBAKIR - Kanser, tümör ve beyin ile ilgili birçok hastalığın tespitinde önemli bir yer tutan Nükleer Tıp Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 yıldan bu yana hizmet vermeye devam ediyor.
Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği (DKHB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, "Bir yılda yaklaşık 30 bin hastaya Nükleer Tıp Ünitemizde hizmet verdik" dedi.
DKHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, "Nükleer Tıp hem teşhis hem de iyot tedavisi gibi bazı uygulamaları gerçekleştiren bir birim. Burada hastalarımızın ağrısız ve 3 boyutlu görüntüleme cihazlarımızla hastalıklarının tespit edilmesini sağlıyoruz. Ünitemiz 2011 yılından bu yana hizmet veriyor. Eskiden bölge halkı bu gibi önemli tetkikleri yapmak için büyük şehirlere gidiyordu. Ancak Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde son bir yılda 30 bin hastaya hizmet veren Nükleer Tıp Ünitemiz teknik donanımı ile bu ihtiyacı karşılıyor" ifadelerinde bulundu.
PET/CT ne için kullanılır?
PET/CT kanser tanısı ve tedavinin izlenmesinde kullanılan en gelişmiş yöntem olduğunu belirten Kurtoğlu, doktor ve hasta için birçok avantaj sağlayan PET/CT ile hem hücrelerin metabolik fonksiyonu hem de anatomi tek bir cihazla bir seansta görüntüleyebildiğini söyledi. Kurtoğlu, doktorların hastanın anatomik ve metabolik durumu hakkında üç boyutlu görüntüler ile ayrıntılı ve kesin bilgiler edinmesi sağlanırken hasta ise kısa zamanda tek bir işlem ile sonuca ulaşabilindiğini belirtti.
SPECT/CT (çift başlı gama kamera) nedir?
Kurtoğlu, SPECT/CT ile filmi alınacak organın çevresinden 180 veya 360 derecelik açı boyunca görüntüler alındıktan sonra çekim sonucunda bilgisayar yardımıyla ham görüntüler işlemden geçirildiğini söyledi.
Bu yöntem çekilen organların 3 boyutlu olarak incelenmesini sağladığını ifade eden Kurtoğlu, "Bu şekilde, merkezi sinir sistemi, solunum, dolaşım, iskelet, ürogenital, gastrointestinal sistemler, karaciğer ve safra yolları, tiroid-paratiroit, böbrek üstü bezleri, enfeksiyon-inflamasyon ve tümör odaklarının değerlendirilmesi mümkündür. Görüntüler gama kamera isimli özel bir tarayıcı tarafından detaylı analiz için bilgisayar ve film üzerine kaydedilir. Gama kamera radyasyon üretmez. İşlem süresi ise alınacak sintigrafiye göre değişiklik göstermektedir" ifadelerini dile getirdi. (Sedat Kuşulay-İLKHA)