• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte bugün: 23 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1853: Kırım Savaşı başladı. Kırım Savaşı, Ekim 1853-Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşı’dır. Müttefik güçlerinin zaferiyle biten ve kâğıt üzerinde, savaşın galiplerinden olan Osmanlı Devleti, aslında savaştan çok büyük zarar alarak çıkmıştır. Çok pahalı olan bu savaşı yürütebilmek için Osmanlı Devleti, ödeme yeteneğinin çok üstünde borç almıştır. Devlet, bu borçların altından kalkamayacak ve 1881’de İkinci Abdulhamid döneminde “Düyunu Umumiye İdaresi”nin kurulmasıyla, Avrupalı devletlerin mali denetimi altına girecektir. (Kırım Savaşı başladı)

1923: Halk Fırkası’nın kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verildi. Sözde demokratik süreci başlatmak için kurulan Halk Fırkası’nın ismi, sonradan Cumhuriyet Halk Partisi’ne dönüşecek ve 1950’ye kadar tek parti hegemonyası şeklinde Türkiye’yi yönetecektir. (Halk Fırkası’nın kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verildi)

1983: Beyrut’ta Amerikan ve Fransız Karargâhları’na patlayıcı yüklü kamyonlarla saldırı yapıldı; 241 Amerikan deniz piyadesi ve 58 Fransız paraşütçü öldü. Fransa Lübnan’dan askeri birliklerini çekme kararı aldı. (Amerikan ve Fransız Karargâhları’na saldırı)

2002: Moskova’da aralarında kadınların da bulunduğu yaklaşık 40 Çeçen direnişçi, kalabalık bir tiyatroyu basarak, Rus birliklerinin Çeçenistan’dan çekilmesini istedi. 1000’den fazla kişiyi rehin alan Çeçen direnişçiler, çocukları ve kadınları serbest bıraktılar. Amaçlarının kimseye zarar vermek olmadığını, sadece Çeçen direnişinin dünyaya duyurulması ve akan kanın durdurulması amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladılar. Üç gün süren pazarlıklar sonucu acımasız Rus polisi dünyada eşine rastlanmamış bir vahşet örneği sergiledi: Çeçen direnişçileri etkisiz kılma adına içeriye fentanil isimli zehirli gaz attı ve 41 direnişçi ile beraber 119 rehineyi de katletti. (Moskova’da eylem)

2002: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Kanadoğlu, genel başkanlık görev ve yetkilerinin Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılmasının tedbiren önlenmesini de istedi. (AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açıldı)

2002: AKP’nin kapatılması için açılan dava, Borsa’da düşüş getirdi. Ancak sudan sebeplerle parti kapatma gibi ağır bir girişimin, sosyal psikoloji duvarında ne tür etkiler yapacağı derin zihniyet ve odakların umurunda bile değildi. Nitekim 300 milyar dolara mal olan 12 Eylül Darbesi ile 100 milyar dolara mal olan 28 Şubat Post Modern Darbesi kimsenin umurunda olmamış ve bu ağır zayiata sebep olanlar her zaman olduğu gibi hiçbir hesap vermemişti. (Borsa’da büyük düşüş)

2013: Kosova’da devlet okullarında uygulanan başörtü yasağının kaldırılması talepleri reddedildi. Sivil toplum kuruluşları devlet okullarında uygulanan başörtü yasağının kaldırılmaması halinde AİHM’ye gideceklerini açıkladı. (Kosova’da başörtü yasağı)

2014: Bingöl’de işyerine giderken PKK’lilerin saldırısına uğrayan ve şehid olan Hüda Par üyesi, 4 çocuk babası Fethi Yalçın, Malatya’da yapılan otopsinin ardından Karlıova’ya getirildi. Şehid Fethi Yalçın, Karlıova’da kılınan cenaze namazının ardından defnedildi.  (Şehid Fethi Yalçın defnedildi)

2016: İkinci Kürdistan Âlimler Buluşması, Diyarbakır’da İttihad’ul Ulema’nın yeni binasında gerçekleştirildi. İki gün süren buluşmada İslam coğrafyasında yaşanan zulümlere ve Kürdistan coğrafyasındaki sorunlara değinildi; çözüm önerileri konuşuldu. (İkinci Kürdistan Âlimler Buluşması)

Bu haberler de ilginizi çekebilir