• DOLAR 35.346
  • EURO 36.538
  • ALTIN 3031.76
  • ...
Selçuk'ta tarla bitkileri kongresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen "10. Tarla Bitkileri Kongresi yapıldı. Tarımın gelişmesi için yapılması gerekenlerin tartışılacağının söyleyen Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Topal, "Tarla bitkileri Türkiye tarımının yüzde 80'ini kapsamaktadır. Bu kongre, ülkemiz için son derece önemli olan tarla bitkileri alanındaki yeniliklerin anlatılması ve ülke tarımının verimliliğinin ve sürdürülebilirliğinin devamlılığı ve arttırılması için nelerin yapılması gerektiğini yurtiçi ve yurtdışından katılan bilim adamları ve akademisyen misafirlerimizle tartışmak amacıyla düzenlenmiştir." dedi.

 

Dedeman Otel'deki Tarla Bitkileri Kongresi'nin açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker, akademisyenler, öğrenciler ile Konya'nın ve bölgenin tarla bitkileri üreticileri katıldı.

 

"Tarla bitkilerinin önemini kavramalıyız"
Kongrede ülke tarımının gelişmesine yönelik yapılması gereken çalışmaların tartışıldığını söyleyen KOP Bölge İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, "Konya'nın tarım alanındaki öneminin farkındayız. Suyu daha etkin kullanan bitkilerin üretilmesi için araştırmaları yoğunlaştırmalı ve kaliteli bitkilerin yetiştirilmesine özen göstermeliyiz. Kuru tarım alanında yaptığımız araştırmalar sonucunda ülkemizin su sorunu olan bölgelerinde yetiştireceğimiz ürünler sayesinde ülke ekonomisi kalkınacak ve tarım alanında küresel bir güç olma yolunda yolumuza devam edeceğiz. Tarla bitkilerinin önemin iyi kavranması gerekir. Bu bitkilerin üretiminin durdurulması dünya ticaretini durdurur. Ticaretin temelinde bulunan bu sektörün gelişmesi için elimizden geleni yapmalıyız." dedi.

 

"Kongre, sektör açısından önemli"
Türkiye'nin tarım alanında çok çeşitli ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Ülkemizde tarımın gelişmesi için burada bilim insanlarının bir araya gelerek iletişim içerisinde olmaları, bilgi akışı sağlamaları, sorunları ve çözüm önerilerini tartışarak sorunlar karşısında bir çıkış yolu bulmalarının sektör açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bünyesinde gelişmiş ziraat fakültesi bulunan bir üniversite olarak bu gelişmelere katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Bu katkılardan birisinin de bu kongre olacağına inanıyorum." dedi.

 

Tarımın gelişmesi için akademik projelere destek
Türkiye'de tarımın gelişmesi için tarla bitkilerinin öneminin anlaşılması gerektiğini belirten TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırmaları Destek Grubu Yürütme Komitesi Sekreter Vekili Prof. Dr. Cengiz Sanak, "Türkiye'deki akademisyenlerin tarla bitkileriyle ilgili projelerine önem veriyoruz. Gelen projelerin ülke tarımını geliştirmesindeki önemini tartışıyor ve ona göre desteği sağlıyoruz. Son 10 yılda bu alandaki projelere verdiğimiz maddi desteği ciddi oranda arttırdık. Bölümden mezun olanların projelerini desteklemek amacıyla oluşturduğumuz 'Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Projesi'yle üniversitelerden gelen akademik projeleri de destekliyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Ülke tarımını tüketiciler geliştirecek"
Türkiye'de tarımın öneminin anlaşılmasıyla sektörün gelişeceğini ifade eden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Er ise, "Ülkemiz tarım bitkilerinde sadece buğdayda üretim ve tüketimde kendi kendine yeten bir ülkedir. Her alanda olmadığı için genelleme yapmamalıyız. Ülkemizde diğer alanlardaki gibi bu sektörde de gelişmenin yavaş olmasının nedeni ülkemizin yaşadığı siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal sorunlardır. Bu sorunları geç atlatmamızdan dolayı tam olarak gelişmeyi sağlayamadık. Ülke tarımını geliştirecek olan tüketicilerdir. Ülkemizde son yıllarda artan bilinçli tüketiciler sayesinde yetiştirilen ürünün kalitesi artacak bu da tarımın gelişmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte tarımın yükselmesi için girdi desteğinin yapılmasının yanında tarımdaki sürekliliğin ve verimin de arttırılmasının sağlanması gerekmektedir." diye konuştu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir