• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Tarihte bugün: 19 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1951: İngiliz askerleri, Süveyş Kanalı’nı ele geçirdi. İngiltere’nin attığı bu adım iişgalci siyonistlere, açık askeri bir destekti. Mısır’ın Süveyş Kanalı’nı işgal aleyhine kullanması engellenmek isteniyor ve bu konuda Mısır’ın fazla ileri gitmemesi için gözdağı veriliyordu. (İngiliz askerleri, Süveyş Kanalı’nı ele geçirdi)

1960: 6-7 Eylül Olayları ile ilgili dava başladı. 6-7 Eylül 1955’te, basın yoluyla Mustafa Kemal’in Selanik’teki evinin yakılıp tahrip edildiği yaygarası kopartılarak galeyana getirilen halk, İstanbul’da yaşayan başta Rumlar olmak üzere azınlıklara yönelik tahrip ve yağma hareketine girişmiş birçok öldürme ve yaralama olayı gerçekleştirilmişti. (6-7 Eylül Olayları ile ilgili dava başladı)

1962: Meclis’te, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kabul edildi. Bu kanunla Avrupa’da olduğu gibi; mitingler ve yürüyüşler ile izin dâhilinde protesto gösterileri yapılabilecekti. Ama hiçbir zaman Avrupa standartlarında bir özgürlük ortamı pratize edilememiş ve birçok kanunda olduğu gibi bu kanun da kâğıt üzerinde kalmıştır. (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kabul edildi)

1996: Çeçenistan ile Rusya arasında varılan antlaşma uyarınca, Aslan Mashadov, Çeçenistan Devlet Başkanı oldu. Sonraları Rusya, anlaşmanın aleyhinde olduğunu değerlendirmiş ve Çeçenistan’a tekrar savaş açmıştı. Rusya, Savaş yılları boyunca, en kirli taktikleri ve uluslararası terör yöntemini de kullanarak Çeçenlere karşı soykırım uygulamış; Aslan Mashadov, Zelimhan Yandarbiyev, Şamil Basayev ve daha birçok Çeçen lidere içerde ve dışarda suikastler düzenlemiştir. (Aslan Mashadov, Çeçenistan Devlet Başkanı oldu)

2003: Bosna Hersek’in kurtuluş mücadelesi önderi Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna’da vefat etti. Aliya, mücadelesi ve siyasi kararlılığı nedeniyle tüm Müslümanların kalbinde taht kurmuştu. 1992-1995 Bosna Savaşı’nda anahtar rol oynamış olan Aliya İzzetbegoviç, Sırp katliamında halkı için yaptığı fedakârlıklar ve mütevazı yaşamı ile tam anlamıyla bir örnek şahsiyet olduğunu dünyaya kanıtlamıştı. Bosna-Hersek 20’nci yüzyılın sonuna yaklaşırken Avrupa’nın göbeğinde unutulmaz bir vahşete tanıklık etmişti. İzzetbegoviç, savaşın ardından Bosna-Hersek’in Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmasında büyük bir rol üstlenmiş ve Batı dünyası ile İslam ülkelerinin desteğini kazanmıştı. Kasım 1990’da ikinci tur seçimlerde yüzde 44 oyla Bosna-Hersek’in ilk devlet başkanı seçilen İzzetbegoviç, bu görevi 2000 yılındaki üçlü devlet başkanlığı dönemine kadar sürdürdü. (Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna’da vefat etti)

2013: Demokratikleşme paketinin ardından Kürtçe, kamu kurumlarında kullanılmaya başladı. (Kürtçe, kamu kurumlarında kullanılmaya başladı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir