• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
UNESCO'nun Kula sertifikası tanıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA- Kula Volkanik Jeoparkı, Avrupa'da 56. dünyada ise 96. Jeopark olma özelliğini elde etti. Kula Jeoparkının UNESCO tarafından tescillenmesinden sonra Kula Volkanik Jeopar Doğa Koruma ve Alan Yönetimi ve Kula Belediyesi UNESCO tarafından verilen sertifikayı basına tanıttı. Törene Manisa Valisi, Manisa milletvekilleri, İl Jandrama Alay Komutanı, CBÜ rektörü yardımcısı ve davetliler katıldı.

Kula volkanik jeopark koordinatörü Erdal Gümüş görsel sinevizyon eşliğinde jeopark ın sunumunu yaptı. Gümüş yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi: "Jeoparklar 2000 yılında Avrupa'da doğmuş yeni bir doğa koruma ve alan yönetimi kavramıdır. Jeoparklar , 2004 yılında UNESCO himayesine girmeye kısa sürede kabul görüp yaygınlaşarak 2013 yılı itibariyle sayıları Avrupa da 58 e, dünya genelinde ise 96 ya ulaşmıştır. Jeopark Türkiye için neden önemlidir: ülkemizde jeopark statüsünden mahrum olan pek çok saha yeterince korunamamakta ve ekseriyeti kapasitelerinin çok üzerinde amaç dışı kullanıma maruz kalmaktadır. Jeopark ilan edilmemiş sahalar önemli bir kırsal sosyo-ekonomik kalkınma aracı olan jeoturizm imkanlarından da mahrum kalmaktadır."

Kula Belediye başkanı Selim Aşkın Kula bölgesinde 80 adet yanardağ konisinin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Kula bölgesi; 80 adet yanardağ konisi, lav akıntıları, bazalt platoları ve bazalt sütunları, termal ve maden suyu kaynakları, Gediz Irmağı'nın oyduğu kanyonlarda oluşan peribacası oluşumları, volkan lavları arasında saklanmış sığınak kentler ve ilk insanlara ait ayak izi fosilleri ile sahip olduğu jeolojik enderlikler sayesinde jeoturizm potansiyeli bakımından büyük öneme sahiptir.

Bin yıla yakın tarihsel geçmişi olan kentsel yerleşim birimlerindeki özgün mimari ve planlama dokularına ait izler yanı sıra endemik bitki ve yaban hayatı zenginlikleri bölgenin korunma gerekçelerinin bir diğer önemli başlığını oluşturmaktadır."

Aşkın "Kula Bölgesi bu özelliklerinden dolayı, 2004 yılından itibaren uluslar arası jeoturizme hizmet edecek en iyi örgütlenmenin jeopark örgütlenmesini kabul görerek çeşitli çalışmalara başlamıştır. 2004 yılında Dünya Jeoloji Kongresine verilen bildiri ile alan tanımı yapılmış; 2008 yılında AB desteği ile alınan Kula Yanık Ülke Jeoparkı ile yerel ve ulusal düzeyde tanıtım ve bölge envanter çalışmaları yapılmıştır. Uluslar arası kalite sertifikasına sahip olmak ve Unesco Küresel Jeopark Ağına dahil olmak amacı ile Kula Belediyesi tarafından Kula Volkanik Jeoparkı Araştırma Birimi kurulmuş ve PhD Erdal Gümüş Koordinatörlüğünde çalışmalar başlatıldı." dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi konuşmasında sertifikanın alınmasındaki zorlu süreci anımsatarak UNESCO'nun kısa bir sürede verdiği belgenin Kula için hayırlı olmasını diledi. (Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir