• DOLAR 32.269
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2402.908
  • ...
Malatya İl Sağlık Müdürü Berk: Kanserde erken teşhiste başarı oranı yüzde yüz civarında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya’nın Kale ilçesinde “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” çerçevesinde “Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarır” sloganıyla etkinlik düzenledi.

İlçe Devlet Hastanesinde düzenlenen etkinliğe katılım sağlayan yaklaşık 100 kadına, sağlık taraması hizmeti verildi.

Yapılan etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Malatya İl sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, kanserde erken teşhisin başarı oranına dikkat çekerek, tüm kadınların yılda en az bir defa sağlık taramasından geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

“Özellikle rahim ve meme kanseri risk grubunda olan hanımefendilerin yılda bir defa da olsa taramalarını yaptırmalı”

İl Sağlık Müdürü Berk, “Toplumumuzun yüzde ellisi kadınlardan oluşmakta. Özellikle sağlıklı kadının önemini belirtmek ve farkındalık oluşturmak için İlçe Devlet Hastanemiz ve Toplum Sağlığı Merkezimiz tarafından bu program düzenlendi. Malatya’da, kadınlarımıza Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Yaşam Merkezlerimizde her türlü hizmetleri sunuyoruz. Belirtilen merkezlerde kadınlarımız hizmet alabilirler. Özellikle rahim ve meme kanseri risk grubunda olan hanımefendilerin yılda bir defa da olsa rahim ve meme kanseri taramalarını yaptırmalarını istiyoruz. Bir ailenin bir toplumun temelinin hanımefendiler olduğunu biliyoruz. Hanımefendilerin sağlıklı olması toplumun sağlıklı olması anlamına geliyor. İnşallah bu konudaki çalışmalarımızı önümüzdeki süreçte de artarak devam edeceğiz. Bu konuda özellikle Kalede Toplum Sağlığı Merkezine ve Hastane yönetimini yaptıkları bu farkındalık çalışması için kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kanserde erken teşhis başarı oranı yüzde yüz civarında”

Kanserde semptom oluştuktan sonra bu durumun tedavi başarısını çok ciddi manada etkilediğine dikkat çeken Berk, “Ama taramalarla erken teşhiste bulunmuş kanserlerde başarı oranımız yüzde yüz. Bu gerçekten toplum sağlığı açısından çok önemli. Gencecik bir hanımefendiye erken teşhis koyduğunuz zaman sadece hanımefendinin hayatına dokunmuş olmuyorsunuz. Ailesinin, çocuğunun, eşinin, annesinin ve babasının da hayatına dokunmuş oluyorsunuz bundan dolayı erken teşhis bizim erken teşhisi çok önemsiyoruz. Özellikle risk grubundaki hanımefendilerin mutlaka sağlık testlerini yapmalarını istiyoruz. Bizim şu anda konteynır kentlerde de gezici ekiplerimizle servisle biz bu hanımefendileri alıp sağlık tesislerimize taşıyoruz. Kanser taramaları için lütfen bu tür çağrıyla gelen sağlıkçılara olumlu yanıt versinler ve taramalarını yaptırsınlar.” tavsiyesinde bulundu.

Etkinliğe; İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, İlçe Belediye Başkanı Murat Koca, Hastane İdarecileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir