• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Putin: İstanbul anlaşmaları çöpe atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ukrayna’nın ‘tarafsız devlet’ statüsünün Rusya için son derece önemli olduğuna değinen Putin, uluslararası ilişkilerde bazı ülkelerin güvenliğini diğerlerinin güvenliğini baltalayarak inşa etmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Putin, Rusya’nın diğer devletler gibi kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip olduğunu belirterek “NATO'nun Ukrayna pahasına genişlemesinin bizim için tehdit oluşturduğuna inanıyorsak, bu kaygılarımızın duyulmasını istiyoruz” diye vurguladı.

Rus lider, ülkesinin Ukrayna'daki çatışmanın barışçıl bir şekilde sona ermesine karşı olmadığını ancak ‘İstanbul anlaşmalarını çöpe atan’ tarafın Kiev yönetimi olduğunu söyledi. 
Rus lider, 2022 baharında İstanbul'da tarafların Rusya'nın güvenlik alanındaki meşru çıkarlarının sağlanması dikkate alınarak fiilen anlaşmaya vardığını kaydederken, barış müzakereleri ile ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Orada (İstanbul’da) Ukrayna tarafı güvenliğinin sağlanmasına yönelik çok katı bir çerçeve çizdi ve biz de pratik olarak bu konuda anlaştık. Ancak sonrasında birliklerimiz Ukrayna'nın başkenti Kiev'den çekilir çekilmez Ukrayna tarafı tüm bu anlaşmaları derhal çöpe attı. ‘Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratacaklarını ve savaş alanında zafer arayacaklarını’ açıkladılar. Bu yıl başlayan karşı saldırısı da sonuç vermedi ancak karşı taraf herhangi bir müzakereye yanaşmıyor. Üstelik Ukrayna Devlet Başkanı Kiev tarafından kendisi de dahil herkesin bizimle barış görüşmesi yapmasını yasaklayan bir kararname çıkardı. Onlar bunu istemezse nasıl müzakere edersiniz? Dolayısıyla eğer Ukrayna tarafı bunu istiyorsa, görünüşe göre ilk olarak bu kararnameyi iptal ederek ve bu müzakerelere hazır olduğunu duyurarak başlaması gerekiyor.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir