• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
Vergi inceleme sürecinde mükellefler ne yapmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (Mersin ASİAD), vergi inceleme süreci ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.


Mersin ASİAD Dernek Merkezi'nde işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilen bilgilendirme seminerine Mersin Vergi Müfettişi Harun Dumlu, vergi inceleme süreci ve mükellef hakları konulu bir sunum yaptı.


İnceleme esnasında gerekli görülürse, vergilendirme ile ilgili hesap durumlarının ayrıca tutanaklar ile tespit edilebileceğini belirten Dumlu, "İlgililerin itiraz ve mülahazaları varsa bunlar da tutanağa geçirilir. Düzenlenen tutanakların bir nüshasının mükellefe bırakılması mecburidir. Burada mükelleflerin dikkat etmesi gereken, vergi incelemesinin ne zaman yapılacağının önceden haber verilmememe durumundan dolayı her an hazırlıklı olunmasıdır" açıklamasında bulundu.


"Vergi Usul Kanuna göre defter ve hesap tutmak, evrak ve vesikaları muhafaza ve ibraz etmek" mecburiyetinde olan gerçek ve tüzel kişilerin vergi incelemesine tabi tutulduğunu söyleyen Dumlu, incelemelerin iş yerinde yapıldığını, ancak iş yerinin müsait olmaması, ölüm veya işin terk edilmesi gibi zaruri sebeplerden dolayı mükellef ve vergi sorumluları isterlerse incelemenin dairede yapılabileceğini belirtti.


Dumlu, incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren sorumlularının, 6 ay ile bir yıl arasında incelemeleri bitirmeleri gerektiğini belirterek, inceleme raporlarının işleme konulmadan önce, meslekte on yılını tamamlamış en az üç Vergi Müfettişinden oluşturulacak komisyon tarafından mevzuata uygunluğu yönünden değerlendirileceğini dile getirdi. İşletmenin bir çok nedenle incelemeye alınabileceğinden söz eden Dumlu, sahte belge kullanımı, ihbar, farklı incelemeler, beyanname ve gelir gider dengesindeki tutarsızlıklar gibi durumların inceleme sebebi olacağını kaydetti.


Vergi inceleme sürecinin işletmeler tarafından çok önemsenmesi ve ciddiye alınmalısı gerektiğine dikkat çeken Dumlu, "İşletme sahipleri benim muhasebecim, mali müşavirim var diyerek süreçten kopmamalı, inceleme sürecinin her aşamasına dahil olarak işlemleri takip etmelidir. İnceleme sonrası raporla ilgili farklı uzman görüşlerden yardım alınmalı ve incelemeyle ilgili uyuşmazlık durumlarında çözüm yollarına başvurulmalıdır" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir