• DOLAR 32.272
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.763
  • ...
Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail'i uluslararası hukuka bağlı kalmaya davet ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin davetine icabetle gittiği Kahire'de Mısırlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Filistin'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalar ile ilgili olarak Bakan Fidan, "Masum sivilleri hedef alan saldırıları ve sivil can kayıplarını elbette reddediyoruz, kınıyoruz." dedi.

Bakan Fidan, Türkiye ve Mısır olarak 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan bir Filistin devletinin hayat bulmasının, iki devletli çözümün tek geçerli çözüm yolu olduğunu belirtti.

Sivil can kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Fidan, "İsrail'i uluslararası hukuka ve insani değerlere bağlı kalmaya davet ettiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Fidan, Filistinlilerin Gazze'de yerlerinden edilerek Mısır'a sürülme politikasını tasvip etmediklerini, buna sonuna kadar karşı çıktıklarını ve bu konuda Mısır'ın yanında olduklarını kaydetti.

Mısır'la Filistin meselesinde aynı yerde durduklarını belirten Bakan Fidan, "Filistin meselesi, Filistin devletinin kurulmasıyla çözülecek olan bir mesele. İsrail'in barışı sadece Arap ülkeleriyle değil, esas itibarıyla Filistinlilerle olmalı. Biz bu konuda Mısır'la aynı düşünüyoruz. Filistinlilerle bir barış yapılmadan bölgeye kalıcı bir barış gelmesi mümkün değildir." diye belirtti.

Dışişleri Bakanı olarak Mısır'ı ilk defa ziyaret eden Fidan, "Ortak geçmişimiz ve köklü bağlarımız bulunan Mısır, Arap dünyasında, Afrika ve Akdeniz'de stratejik ağırlığı olan, bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından ise her zaman kilit bir role sahip bir aktördür." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Mısır'ın tarihsel olarak Filistin davasına verdiği desteği ve Refah Sınır Kapısı dolayısıyla Gazze'deki sivilleri insani ihtiyaçlarının giderilmesindeki rolünü önemsediklerini belirten Fidan, "Filistin meselesinde yakın istişare içinde olduk. Bugün de görüşmelerimiz buna imkan tanıdı. Filistin sorunu, Türkiye ve Mısır'ın ortak duruşa sahip olduğu bir konudur." açıklamasını yaptı.

Fidan, çatışmanın coğrafi olarak yayılmasının engellemesi konusunda Türkiye'nin bu konuda benzer düşüncelere sahip olduğu ülkelerle yakın istişare halinde olduğunu belirterek iki devletli çözüm temelinde barış sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Orta Doğu'da barışın sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebileceğini vurgulayan Fidan, bölgedeki Müslüman ülkeler olarak Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmasının gerekli olduğunu kaydetti.

Fidan, Mısırlı mevkidaşıyla Gazze'ye acil insani yardım malzemesi iletme yöntemlerini masaya yatırdıklarını söyleyerek olası vatandaş ve yaralı tahliyeleri ile bölgede hizmet verecek bir hastane kurulması gibi konuları ele aldıklarını bilirdi.

Mısır ile Türkiye'nin karşılıklı olarak büyükelçiler atamasıyla diplomatik ilişkilerin olması gereken seviyeye çıktığını belirten Fidan, "Ufkumuzu geleceğe çevirip işbirliğine odaklandığımız yepyeni bir döneme girdik. Sayın Bakan'la çalışmalarımızı çok çeşitli konularda devam ettirmekteyiz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin toplantılarının canlandırılması gündemimizde yer almakta. Ticaret, ekonomi, enerji, havacılık, turizm, kültür, eğitim, iletişim ve savunma sanayi gibi alanlarda işbirliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz." dedi.

Ticaret ve ekonomi gibi konuların ilişkilerin en güçlü olduğu başlıklar olduğunu vurgulayan Fidan, "Ticaret hacmimiz geçen yıl neredeyse 10 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Artık hedef 5 yıl içinde 15 milyar dolara ulaşmak. Hem Mısır hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketlerimizin yatırımları 2,5 milyar dolar civarında. Bu rakam da 5 yıl içerisinde 5 milyar dolara ulaşabilir. Yatırımcıları teşvik edebilecek yeni düzenlemeler için Ticaret Bakanlarımız istişarelerini yürütmekteler." diye belirtti.

Enerjinin de önemli işbirliği alanlarından olduğunu kaydeden Fidan, "Mısır'dan en fazla enerji ithal eden ülke olarak işbirliğimizi çeşitlendirmek istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Fidan, Bakan Şukri ile Sudan, Suriye, Libya ve çeşitli bölge ülkeleri hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu aktararak Mısırlı mevkidaşıyla daha fazla bir araya geleceğini kaydetti.

Fidan, Türkiye'nin Gazze için başta Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Kızılay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) olmak üzere sivil toplum örgütleriyle seferber olduğunu aktardı.

Refah Sınır Kapısı'nın bombalanması kapalı kaldığını kaydeden Fidan, "Ama biliyoruz ki hem 1. hem 2. Gazze kuşatmalarında Mısır gerçekten tarihi rol oynadı, insani yardımların içeriye ulaştırılmasında. Bizim de getirdiğimiz yardımları inşallah uygun bir şekilde içeriye ulaştırmayı başaracağız." dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, resmi temasları kapsamında başkent Kahire’de bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Filistinliler üzerindeki ciddi insani etkilerin üstesinden gelmek için çalışmanın önemi konusunda Türkiye ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz" dedi.

İşgal rejiminin ablukası altındaki Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını hatırlatan Şukri, “Çatışmanın askeri operasyonlara doğru kayması, Filistin halkının meşru haklarının elde edilememesi nedeniyle ortaya çıktı. Filistinliler üzerindeki ciddi insani etkilerin üstesinden gelmek için çalışmanın önemi konusunda, Türkiye ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz" diye belirtti.

Şukri, Fidan ile yaptığı görüşmede ortak öneme sahip birçok meseleyi ele aldıklarını belirterek, “ülkesinin Filistin halkının acılarına son vermek için çalışmaya devem ettiğini” söyledi. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir