• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...

Dün geldiği Malatya’da bir dizi ziyaret gerçekleştiren ve programlara katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün ise temasları kapsamında, Malatya ovasında 175 bin dekar alanın suyla kavuşmasını sağlayacak Yoncalı Barajı inşaat alanı ve barajın 9 kilometrelik inşaat alanında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

İncelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Yumaklı, Malatya’nın Arguvan ilçesinde bulunan ve yüzde 98’i tamamlanan Yoncalı Barajı’nın kalan yüzde ikilik kısmının ise yılsonuna kadar tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

"Bu barajın başka bir özelliği de yaklaşık 9 kilometrenin üzerinde bir tünelle 175 bin dekarlık bir alanın sulanacak olması"

Bakan Yumaklı, “İnşallah 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle baraj su tutmaya başlayacak. Yapım, teknoloji itibariyle deprem esnasında herhangi bir hasar görmedi. Bu barajın başka bir özelliği de yaklaşık 9 kilometrenin üzerinde bir tünelle 175 bin dekarlık bir alanın sulanacak olması. Şu anda halihazırda devam eden bir inşaat süreci var. Yaklaşık yüzde 75’i tamamlanmış durumda geri kalan yüzde 25’i de en kısa zamanda bitecek. Yaklaşık bu da 4,5- 5 aylık bir süre alacak. Daha sonra da sulama kanallarının yapımıyla ilgili sürece geçilecek” dedi.

"Sulama kanallarının bitmesiyle bölgede çok daha farklı ürün çeşitleri ve verimli üretim gerçekleşecek"

Sulama kanallarının da bitmesi ile bölge için çok daha farklı ürün çeşitlerinin ve verimli üretimin gerçekleşmesinin sağlanacağına vurgu yapan Yumaklı, “Elbette depremle beraber başta Malatya olmak üzere bütün deprem illerinin kalkındırılmasına ilgili tekrar o deprem öncesi dönemlerinde görmesi hatta daha da ileriye gitmesiyle alakalı devletin bütün kurumları hakikaten üstün bir gayretle çalışmaya devam ediyor. Bunların arasında hâlihazırda vatandaşlarımızın ihtiyacı için yapımı devam eden konutlarımız var, köy evlerimiz var, onun dışında tarımsal yapılarımız var. Barajından tarımsal üretimine kadar, hayvancılığından konutlarına kadar, devletimiz deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın şu an da bulunduğumuz Malatya dahil olmak üzere ihtiyaçlarını gidermek üzere çalışmakta” diye konuştu.

Yumaklı, Yoncalı Barajı olmak üzere artık Türkiye’de çok devasa büyük yapıların yerli mühendisler, mimarlar tarafından yapıldığını ve yüzde yüz milli olan bir özelliğe sahip olduğunu söyledi. (İLKHA)