• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
İhvanı Müslimin Hareketi Üzerine Bir Analiz:
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Şenlik / İnzar Dergisi - Eylül 2013

Bundan 85 yıl önce Hasan El Benna’nın öncülüğünde Mısır’ın İsmailiye şehrinde yeni bir ruh doğuyordu. İslam Dünyasının her tarafına yayılacak ve dünyanın en büyük hareketlerinden biri olacak İhvan-ı Müslimin Cemaati kuruluyordu.

Ellerindeki gündelik sermayelerle yedi kişi; Hasan El-Benna, Hafız Abdülhamit, Ahmet el-Husari, Fuat İbrahim, Abdurrahman Hasebullah, İsmail İzz ve Zeki el-Mağribi Mısır’ın İsmailliye şehrinde bir evde 1928 yılında bir araya geliyordu. Yapılan istişarelerde "Teşkilatımızın adı ne olacak?" sorusuna Hasan El Benna: "Biz İslam`a hizmet için yola çıkmış kardeşleriz. Adımız da İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) olsun." diyecekti.

Teşkilatın amacı, İslam`ı sahih akide platformuna yeniden oturtmak ve bu uğurda İslam`ın devlet olmasına kadar cihad vermektir. Bu amaçla altı Müslüman Hasan el-Benna`yı kendine mürşit tayin ederek harekete geçmişlerdi. Öğretmen olan El Benna 22 yaşında hareketin lideri olmuştu. Hareketin ilk destekçileri, esnaf, küçük tüccar ve şoförlerdir.

Kardeşler, İsmailiyye’de kendilerine bir mescid ve yanında bir okul (Hira İslam Enstitüsü) ile bir teşkilat merkezi kurdu. Kendileri hakkında yapılan tüm dezenformasyonlara aldırmadan yoluna devam eden kardeşler, kısa zamanda teşkilatı İsmailiye`nin dışına taşıyarak Ebu Savir, Port Said, el-Bahr, Süveyş ve Kahire`ye kadar uzandı. Daha sonra çalışmalar daha da zenginleşince teşkilatın merkezi (1932), Kahire`ye taşındı. Artık Mısır`da köklü bir İslami hareket söz konusuydu. Hareketin siyasal etkileri her tarafta konuşulur olmuştu. Temelde güdülen İslami yaşayışa dayalı davet, bütün şiddetiyle yürürlükteydi.

Genel mürşit Hasan El Benna, bunlarla yetinmeyip Kral ve vekillerine mektuplar yazarak, batı taklitçiliğini bırakıp Müslümanca yaşamaya davet etti. Onlardan kadın ve erkeklerin karma şekilde toplantılara katılmamasını, gazetelerde açık kadın resimlerinin basılmamasını, içki, kumar, gece kulüplerini ve...

 

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir