• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Tarihte bugün: 13 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1914: Garrett Morgan (Gerrıt Morgın), gaz maskesini icat etti ve patentini aldı. Afrika kökenli ABD vatandaşı olan Morgan (Morgın) yangınlarda zehirlenen kişileri kurtarma faaliyetlerine katılmış ve birçok başarılı operasyonlar yapmıştı. Bu türden zehirlenme vakalarının çokluğu üzerine kafa yoran Morgan, en sonunda kurtarma esnasında uyguladığı bezle sarma tekniklerinden de yararlanarak gaz maskesini icat etmeyi başarmıştı. Afrikalı bir siyah olduğu için bu kahramanlıkları ve yaptığı icatlar ırkçı ABD yönetimi tarafından uzun yıllar görmezden gelinmişti. (Garrett Morgan gaz maskesini icat etti )

1918: Talat Paşa liderliğindeki İttihat ve Terakki Hükümeti Mondros Mütarekesi’ni imzalayarak Osmanlı için Birinci Dünya Savaşı’nı bitirdi ve istifa etti. İttihat ve Terakki Osmanlı’nın çökmesinde başlıca rolü oynamış ve geride yöneteceği bir ülke kalmayınca da istifa ederek birçok yöneticisi ülke dışına kaçmıştı. İttihat Terakki’nin çizgisinde yürüyenler ise kendi seleflerinin düştükleri hali görmezden gelmekte, sürekli her konu üzerinden savaş çığırtkanlığı yapmaktadır. (İttihat ve Terakki Hükümeti istifa etti)

1923: Meclis toplandı ve Ankara‘nın ‘hükümet merkezi’, yani ‘başkent’ olması kararlaştırıldı. Şüphesiz ki bu başkent değiştirme kararı basit gerekçelerle alınmadı. Zira İslam hilafetine yüz yıllarca başkentlik yapan bir şehrin başkent olarak kalması, emperyalist batılılar için büyük bir itibar kaybıydı. Emperyalistler savaş meydanlarında yenemeyip kabul ettiremediği kararları kendi işbirlikçilerinin eliyle böylece gerçekleştiriyordu. (Ankara‘nın başkent’ olması kararlaştırıldı)

1935: Türkiye Mason Locaları kapatıldı; locaların mal varlığı hükümete devredildi. Türkiye Mason Cemiyeti hükümet telkinleri doğrultusunda faaliyetini durdurma kararı almıştı. Devletin en önemli kurumlarının başında zaten masonlar varken, locanın malvarlığı konusunda alınacak tedbirler, sembolik olmaktan öte bir anlama sahip değildi! (Türkiye Mason Locaları kapatıldı)

1988: Akaryakıt ile başlayan zam sağanağı tüm hızıyla devam etti. ANAP hükümeti ile başlayan zam furyası daha uzun yıllar Türkiye’nin gündeminde kalacak ve halk enflasyon canavarı terimiyle tanışıp zamanla çok yüksek enflasyon altında yaşamaya alıştırılacaktı. Türk Lirası hızla değer kaybedecek ve paradaki sıfırlar gittikçe artacaktı. (Zam sağanağı tüm hızıyla devam etti)

2006: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’u yeni BM Genel Sekreteri olarak resmen atadı. Moon görevi Kofi Annan’dan 1 Ocak 2007’de devraldı. ABD, BM Genel Sekreterlik koltuğuna suya sabuna dokunmayan ve Amerikan çıkarlarının peşinden sürüklenen etkisiz kişilerin oturması için çaba sarf etmektedir. Ban Ki-Moon da bu iş için biçilmiş kaftandı. (Ban Ki-Moon BM Genel Sekreteri oldu)

2015: Her fırsatta demokrasi ve insan hakları ile övünen Avrupa ülkeleri mültecilere insanlık dışı şartlar dayatıyor. Almanya’dan sonra Danimarka’da da oturma izni almak isteyenler din değiştirmek zorunda bırakılıyor. Son 2 yılda dinini değiştiren 106 mülteciye oturma izni verildi. (Dinini değiştiren 106 mülteciye oturma izni verildi)

Bu haberler de ilginizi çekebilir