• DOLAR 34.617
  • EURO 36.35
  • ALTIN 2928.525
  • ...
Şeyh İzzettin el-Kassam kimdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şeyh İzzettin Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı Cebele'de dünyaya geldi. Suriye ve Mısır'da İslami ilimleri tahsil eden Kassam, Ezher Üniversitesini bitirdi ve Suriye'de İslami irşat vazifesine başladı.

İslam ülkelerindeki diğer İslami mücadelelere de duyarlı bir tavır ortaya koyan İzzettin el-Kassam, bu anlamda Libya'da Ömer Muhtar'ın mücadelesine katılma kararı aldı. Fakat Suriye'deki hükümet, İzzeddin el-Kassam ve arkadaşlarının Libya cihadına katılmalarına ve yardım götürmelerine engel oldu. Etkili vaazlarıyla ve ilmi çalışmalarıyla tanınan İzzettin Kassam, sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki işgalci siyonist teröristlerin Kudüs üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini görünce 1921'de Filistin'in Hayfa şehrine yerleşti ve burada faaliyetlere başladı.

Siyonist terör çetesine karşı cihat için fiilen hazırlıklara başladı

O dönemde Filistin topraklarını işgal altında tutan İngilizlerin yoğun bir şekilde Yahudileri getirip bu topraklara yerleştirdiklerini görünce, kendisi de siyonist terör çetesine karşı cihat için fiilen hazırlıklara başladı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak eleman yetiştiriyor, bir yandan da teçhizat ve maddiyat temin etmeye çalışıyordu.

Kassamiler, Hayfa'da ve Filistin'in kuzeyinde çok başarılı mücadeleler verdiler. Bundan dolayı da Müslümanların nazarında büyük bir şerefleri ve değerleri vardı. İngilizlerin gözlerini korkutmuş ve siyonist Yahudilerin kalplerini titretmişlerdi. İzzettin Kassam'ın mücahitleri, çalışmalarını öyle gizli yürütüyorlardı ki İngilizler ne kadar uğraşsalar da bir türlü izlerini bulamıyordu.

El Kassam ile Kudüs'teki Kurtuluş Hareketi arasında irtibat 1931 yılında tamamlanarak güç birliği yapılmış ve hazırlıklar son merhalesine gelmişti. 5 Nisan 1931'de Şeyh İzzeddin'in kendisine bağlı mücahitlerle beraber Ceniğ Dağı'nda fiili olarak başlattıkları bu cihat, Filistinlilerin İngilizlere karşı başlattığı 6'ncı kıyam olarak biliniyor.

Filistin halkına direniş ruhunu aşılayan ilk kişi

Siyonizme ve onun arkasındaki emperyalizme karşı Filistin halkına direniş ruhunu ilk aşılayan, Filistin'de cihat ateşini tutuşturan kişi olan Şeyh İzzettin Kassam ve arkadaşları, gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdikleri işgalci siyonistlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirdi.

1935 yılında şehit edildi

Filistin cihadının kilometre taşlarından ve bu topraklarda İslami kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan İzzettin Kassam, 1935'te silah eğitimi için mücahitleriyle birlikte dağa çıktığı sırada, Batı Yaka şehirlerinden Cenin yakınlarındaki Ya'bed Tepesi'nde, havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kişilik İngiliz birliği tarafından kuşatılarak şehit edildi.

Kassam'ın mücadelesi Filistin halkı için bir meşale oldu ve Filistinlileri harekete geçirerek 1936'da gerçekleşen büyük kıyamın da şartlarını hazırladı. Onun başlattığı hareket, silahlı mücadele konusunda birçoklarına cesaret kazandırdı. Böylece onun şehadetinden sonra çeşitli silahlı oluşumlar ortaya çıktı. Bunların başta geleni yine onun taraftarlarınca ve Şeyh Ferhân es-Sa'di'nin liderliğinde kurulan İhvanu'l Kassam hareketiydi. Bunun yanı sıra Filistin'in bağımsızlığı için mücadele eden Filistin Arap Partisi, İzzettin el-Kassam'ın mücadelesinden cesaret alarak el-Futuvve adında silahlı bir gençlik teşkilatı kurdu. İbrahim el-Kebir liderliğinde de ed-Derâviş (Dervişler) adında silahlı bir grup oluşturuldu. Bütün bu silahlı grupların ortaya çıkmasında Kassam'ın verdiği silahlı mücadelenin manevi bir örnekliği ve öncülüğü olmuştur.

Kassam Tugayları ismini İzzeddin el-Kassam'dan aldı

Bundan dolayıdır ki Filistin İslâmî Direniş Hareketi (HAMAS), askerî kanadını İzzettin Kassam Birlikleri olarak adlandırmıştır. Zaten Filistin'de İslâmî direniş ruhunun yeniden canlanmasında Şeyh İzzettin Kassam'ın geride bıraktığı mücadele azminin ve Hasan el-Benna'nın gönderdiği mücahitlerin öncü faaliyetlerinin büyük rolü vardır. HAMAS da bu iki unsurun ittihadıyla ortaya çıkmış bir mücadele oluşumudur. HAMAS'ın işgale karşı sürdürdüğü kararlı mücadelede bu ikisinin kazandırdığı ruhun ve azmin büyük rolünün olduğu inkâr edilemez.

Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugaylarına onun adı verilmiştir. Yine HAMAS'ın kullandığı Kassam Roketleri adını İzzettin el Kassam'dan almaktadır.

HAMAS, askeri gücündeki artıştan sonra 1992 yılında İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı kurmaya karar verdi. Kassam Tugayları, HAMAS'ın silahlı kanadı olarak 1992'de siyonist terör çetesinin Filistin işgaline karşı sade tüfekle başladığı direnişini, şimdi düzenli bir orduya sahip olarak yürütüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir