Müdahale ihtimali Arap ülkelerini `3`e böldü`
Suriye`ye askeri müdahale tartışmaları, Arap ülkelerini bu konuda 3`e böldü.
Körfez ülkelerinin çoğu muhtemel müdahaleyi desteklerken, Mısır ve Cezayir gibi askeri yönetimlerin etkin olduğu ülkeler ile benzer bir müdahale sonucu iktidarın el değiştirdiği Irak, buna karşı çıkıyor. Bazı Arap ülkeleri ise çekimser davranıyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu`nda (USAK) görevli Lübnanlı araştırmacı Ali Bekir, Arap ülkelerinin ABD`nin Suriye`ye muhtemel müdahalesi konusunda, 3 farklı yaklaşım sergilediğini ifade etti.
"Bazıları müdahaleyi reddederken, bir grup tamamen destekliyor. Üçüncü grup ise bu konuya karışmaktan uzak duruyor" diyen Bekir, müdahaleyi reddeden gruptan bazılarının BM Güvenlik Konseyi`nden henüz bir karar çıkmadığını gerekçe gösterdiğini de hatırlattı.
Ancak bunun gerçeği yansıtmadığını ve bunun siyasi başka nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Bekir, "Mesela müdahalenin reddedilmesi yönünde karar alan ülkeler arasında Esed rejiminini destekleyen İran`ın nüfuzuna boyun eğen, Irak da yer alıyor" dedi.
"Mısır, benzeri bir müdahalenin kendi ülkesine yapılmasından endişe ediyor"
"Son sözün ordu tarafından söylendiği" Mısır ve Cezayir gibi ülkelerin, askerin söz sahibi olduğu Suriye rejimiyle işbirliği içinde olduğunu savunan Bekir, "Mısır, halkına karşı işlediği katliamlar hasebiyle Suriye`ye muhtemel müdahalenin gerçekleşmesi halinde bir benzerinin kendi ülkesinde olmasından da endişe ediyor" diye konuştu.
Lübnan gibi bazı ülkelerin de konuya karışmak istediğini aktaran Bekir, Ürdün`ün ise aleni olarak açıklamasa da ABD`nin Suriye`ye müdahalesini desteklediğini dile getirdi.
Bekir, Suudi Arabistan ve Katar`ın başını çektiği müdahaleyi destekleyen ülkelerin de çoğunlukla, Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak sınırı aştığını düşünen Körfez ülkeleri olduğunu kaydetti.