• DOLAR 32.458
  • EURO 34.669
  • ALTIN 2388.526
  • ...
Uzman Gündüz: Anne sütü bebek ve anne sağlığı için büyük önem arz ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Gündüz, “1-7 Ekim Emzirme Haftası” nedeniyle İLKHA Muhabirine, anne sütü ve emzirmenin, bebek ve anneye ne tür faydalar sağladığı ve onları ne tür hastalıklardan koruduğu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Anne sütü bebeği hastalıklardan koruyup zekâ kapasitesini arttırıyor”

Anne sütünün faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Gündüz, “Anne sütünde kolostron denen bir maddeden yüksek oranda var. Bunun da en önemli sebebi protein ve İmmunglobulin fazlalığı. Anne sütü emen çocuklarda yaklaşık 6 aya kadar pek enfeksiyon görmeyiz ve ileriki yıllarda bile pek görmeyiz. Anne sütü bebeği, enfeksiyon, alerjik, obeziteden korumak, böbrek fonksiyonunu korumak ve ileriki yaşlarda zekâ kapasitesinin artırılması ve gelişimleri gibi birçok fayda barındırıyor. Dolayısıyla anne sütü, özel ve doğal bir besin ve bundan dolayı da çok önemsiyoruz.”  dedi.

“Son yıllarda anne sütüyle ilgili farkındalık artıyor ama yeterli değil”

Alerjik hastalıklarının yaklaşık 30 yıldır ülkede çok yaygın olduğuna dikkat çeken Gündüz, “Bu konu o kadar önemli ki, bir çocuk hastalıkları uzmanı olarak, çocuk alerji poliklinikleri dışında her poliklinik üzerine çocuk hastalıkları ve alerjik polikliniği yazabilir. Tabi yaklaşık 5-10 yıldır anne dostu hastaneler ve bebek dostu hastanelerin açılmasından dolayı anne sütüyle ilgili farkındalık artıyor. Bu güzel bir şey. Ama yeterli mi? yeterli değil.” ifadelerini kullandı.

“Emzirme, anneyi birçok hastalıktan korur"

Gebe adaylarına ve doğum sonrası annelere, anne sütü ve emzirmeyle bilgilendirmeler yapıldığını ve teşvik edildiğini kaydeden Gündüz, şöyle devam etti.

Emzirmenin annelere de çok faydaları var. Psikolojik açıdan moralini çok yüksek tutuyor, psikolojik hastalıklardan, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanserinden muhafaza ediyor. Bunlar da anne için çok önemli. O yüzden hastanemiz, sadece bebek dostu hastanesi değil, hem bebek dostu hem de anne dostu hastaneyiz.”

“Anne sütünü ilk yarım saatte bebeğe ulaştırmak gerekir”

Gündüz, “Burada önemli önceliğimiz, en doğal ve taze besin olan anne sütünü ilk yarım saate bebeğe ulaştırmak. Bunu yaptığımızda hem bebek ölümleri azalıyor hem de sağlıklı nesiller yetişiyor. Sezaryenle doğan bebeklerde, ilk acil müdahaleden sonra anne ve bebeğe ten ten teması yapıyoruz. Buradaki amacımız; annenin moralini yüksek tutmak, oksitosini salgılamak ve bebeğe bir an önce anne sütünü vermek. Bunun dışında yeni doğan katında anne oteli diye bir ünitemiz var. Burada yoğun bakımda olan bebeklere sağma yöntemiyle anne sütü veriliyor. Çünkü anne sütü bebeğin vazgeçilmez besinidir. Bundan dolayı anne sütünü çok önemsiyoruz ve bununla ilgili epey bir çalışmamız var. Hem ebe hem hemşire açısından iyi bir ekimiz var.” diye konuştu.

“Anne-baba kendi kafalarına göre bebeği sütten ayırmamalı

Çocukların sütten kesilmesiyle ilgili Kur’an-ı Kerim’den örnekler veren Gündüz, “Çocukların sütten kesilmesi ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de 2 ayet var. Bir Ayette 24 ay, başka bir ayette ise gebelik ile birlikte 30 ay diye geçiyor. Bebeği yaratan Rabbi; onun ne kadar emzirileceğini bize söylüyor. Bu çok önemli. Anne ya da baba kendi kafasına göre bebeği anne sütünden ayıramaz. Ama maalesef bu devirde anne-babalar çok rahat. Bırakın emzirmeyi artık bebek bile yapmıyorlar. ‘Maddi imkânımız iyi değil, bunu kim besleyecek?’ gibi gerekçelerin öne sürülmesiyle maalesef doğum oranları çok düştü. Ama Allah’u Teala, yarattığı her nefsin rızkına kefildir. Şu anda dünyada bulunan yaklaşık 8 buçuk milyar insanın rızkına kefil olduğu gibi. Lütfen, bir çocuk doktoru ve bir sağlık çalışanı olarak hem anne için hem bebek için bu hayati önem taşıyan ilk, özel, güzel, doğal ve taze besin olan anne sütünden bebeği mahrum etmeyelim.” diye tavsiyede bulundu.

Gündüz son olarak, doktorun tıbbi endikasyondan kaynaklı özel bir tavsiyesi dışında bebeklerin mama, biberon ve emzikten uzak tutulması gerektiği uyarısında bulundu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir