Aktarcılar: Bitki çayları hekime danışılmadan tüketilmemeli
Rastgele bitki çaylarının tüketilmesinin kişiye faydadan çok zarar verebileceği uyarısında bulunan aktarcılar, bitki çaylarının mutlaka hekime danışılarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Havaların soğumasıyla birlikte sıkça tüketilen bitki çayları ve bunların tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili uyarılarda bulunan aktarcılar, bu çayların hekim tavsiyesiyle tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Batman'da bitki çaylarının satışını yapan aktar Abdullah Aydın, İLKHA muhabirine, hastalıklara karşı bitkisel ilaçların nasıl kullanılması gerektiği ve hangi bitkilerin hangi hastalık için iyi olduğu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Mevsim geçişlerinde hekimlere danışılmadan rastgele bitki çaylarının kullanılmaması gerektiğini ifade eden Aydın, hekim teşhisinin ardından hastalara önerecekleri bitki çaylarının olduğunu söyledi.
Abdullah Aydın
"Bu bitkiler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır"
Genel olarak ada çayı, ıhlamur, papatya çaylarını önerdiklerini dile getiren Aydın, "Migren için genellikle biberiye bitkisini tavsiye ediyoruz. Ama biberiye bitkisini hekim tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerekiyor. Çünkü kişinin yüksek tansiyonu varsa fazla kullanmamak gerekiyor. Balgam sökücü olarak da hatmi çiçeğini veriyoruz. Hatmi çiçeğinin içine bir çay kaşığı dığdığan tavsiye ediyoruz ve süt ile birlikte bir iki dakika kaynadıktan sonra süzülerek içilmesi gerekiyor." dedi.
Bitki çaylarının mutlaka hekime danışılarak tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, bitki çaylarının kullanımında kişinin yaşının çok önemli olduğunu kaydetti.
"Çay yerine bitki çayları tüketilebilir"
"Kişi yaşlıysa ve böbrek rahatsızlığı varsa çok fazla bitki çaylarını kullanmamalıdır" diyen Aydın, şöyle devam etti: "Bitki çayları sadece kış aylarında değil yılın 12 ayı tüketilmesi gerekiyor. Kişi çay yerine bitki çayı tüketebilir. Çünkü normal çayda tein var. Çok fazla kullandığın zaman kişiye zarar veriyor. Kahvede kafein var. Çay da içilirse günde bir iki çaydan fazla içilmemesi gerekiyor. Onun yerine ıhlamur, papatya ve ada çayı gibi çayları tüketmelerini tavsiye ediyoruz."
"Hekim tavsiyesi daha sağlıklı"
Rastgele bitki çaylarının da tüketilmesinin faydadan çok zarar verebileceğini belirten Aydın, "İlk önce hekime danışarak yanımıza gelenlere bitki çaylarını veriyoruz. Bu şekilde daha sağlıklı oluyor. Eylül ayına girmemizle ve okullarında açılmasıyla çocuklar birbirlerinden enfeksiyon kapabiliyorlar ve bu şekilde evdekilere de bulaştırabiliyorlar. Buna da çok dikkat edilmesi gerekir. Bir de çocuklarımızın pekmez gibi doğal ürünler tüketmelerini öneriyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)