• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Yer fıstığı hasadının başladığı Silopi'de, çiftçinin gözü kulağı belirlenecek fiyatta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de yer fıstığı üretiminde üçüncü sırada yer alan Silopi’de yer fıstığı hasadı başladı.

Silopi’de, 2019'da 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanı 2020’de 60 bin dekara, üretimi ise 20 bin tonlara çıkmıştı.

Bu sene 75 bin dekar yer fıstığı üretimine sahip ilçede 30 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor.

Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal, 2023 yer fıstığı hasadının çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Hasadın heyecanlı başladığını dile getiren Soysal, artan girdi maliyetleriyle yer fıstığı fiyatının 50 TL olarak belirlenmesini istedi.

Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal

Çiftçilerin memnuniyeti göz önüne alınarak çok güzel fiyatlar beklediklerini ifade eden Soysal, iş adamları ve tüccarlara seslenerek, "Adana, Osmaniye gibi illerimizde 65-70 liradan satın alınan yer fıstığımız, Silopi’de daha başlamadan bu fiyatların düşüşe geçtiğini, düşük fiyatlardan alınacağı bilgisini alıyoruz. Bu üreticilerimizi mağdur etmektedir. İş adamlarımızdan, tüccarlarımızdan güzel fiyatlar ile bölgemize gelmesini talep ediyoruz." dedi

Yer fıstığı üreticiler birliği olarak Silopi’de 75 bin dekar üretim alanına sahip çıktıklarını ifade eden Soysal, "Bu da Türkiye’de 3’üncü olmamıza vesile oldu. Biz bu işi daha da ileriye götürmek istiyoruz. Türkiye’de ikinciliğine oynamak istiyoruz. Bunu da tek başımıza değil, maliyetleri düşürerek devletimizin desteğiyle başarmak istiyoruz." diye konuştu.

Ye fıstığının 50 lira olarak belirlenmesinin çiftçilerin yüzünü güldüreceğini ifade eden Soysal, "Geçen yıl biz yer fıstığını 27 liradan sattık. Bu sene 50 TL olmasını talep ediyoruz. Haklı olarak talebimizin sebebi girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. İlaç 100 lirayken 200 lira oldu. Tohum 40 lirayken 90 lira oldu. Gübre 12 liraydı, 22 liradan satılıyor. Elektrik maliyeti de bunun içine dahil. Bunlar girdi maliyetinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Geçen yıla kıyasla bu sene 50 lira olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı

"Buğdayda, Mısır’da, Pamukta üreticiler mağdur oldu. Biz yer fıstığında bunu yaşamak istemiyoruz." diyen Soysal şöyle konuştu:

"Kesinlikle biz üreticiler birliği olarak üreticilerimizin arkasındayız. Biz yetkililerden, ileri gelenlerden, çiftçilerimizden şunu istiyoruz: Gelin birlik olalım, bu üretime sahip çıkalım. Yer fıstığında bu duruma düşmeyelim. Çünkü bu hepimizi sevindirecek güzel bir fiyat olur. Hepimiz kazanacağız, el birliği ile bölgemiz kalkınır."

Bin 200 dönüm yer fıstığı eken çiftçi Hüsnü İnce ise girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığını belirterek bu sene yer fıstığı fiyatının 50 TL’den aşağı olmaması gerektiğini dile getirdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir