Konya'da Tarımsal Mekanizasyon Kongresi yapıldı
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü tarafından düzenlenen "28. Ulusal Tarım Mekanizasyon Kongresi" başladı.
KONYA-Gerçekleştirilen kongrenin Türkiye tarımına büyük faydalar sağlayacağını düşündüğünü ifade eden Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fikret Demir, "Ülke tarımının gelişmesi için, tarım makineleri ve tesisleri alanındaki çalışmaları bilimsel platformda tartışmak amacıyla bu yıl 28'incisini Selçuk Üniversitesi olarak ülkemizin en çok tarım makinesi üretimi ve ithalatı yapılan tarım kenti Konya'da gerçekleştiriyoruz." dedi.
Türkiye tarımının geleceği tartışıldı
Ulusal Tarım Mekanizasyon Kongresi'nin açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker, akademisyenler, öğrenciler ile Konya'nın ve bölgenin tarım makine üreticileri katıldı. Konya'da özel bir Hotel'de 4-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenen kongrede Türkiye tarımının gelişmesi için yapılması gerekenler ve gelişen tarım makineleri sanayisi hakkında katılanlara bilgi verildi.
Kongrede ülke tarımının gelişmesine yönelik çalışmaların tartışıldığını söyleyen Prof. Dr. Demir, "Konya'nın tarım ve tarım makineleri alanındaki öneminin farkındayız ve bu konuda neler yapabileceğimizi tartıştığımız bu platformun, Türkiye tarımının gelişmesinde ve tarım makineleri sektörümüzün planlama, uygulama, üretim, araştırma ve geliştirmeye ait sorunlarının çözümüne ışık tutacağı inancındayız." şeklinde konuştu.
"Tarım için entelektüel bakış açısı geliştirmeliyiz"
Tarımın geliştirilmesi için dönemin şartlarının iyi bilinmesi gerektiğinin önemli olduğunu söyleyen 22. ve 23. dönem Adana Milletvekili Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Eski Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, "Bulunduğumuz coğrafi bölgenin önemini iyi bilmeliyiz. Tarımın gelişmesi için dönemin şartlarını iyi bilmeli ve bu konuda entelektüel bir bakış açısına sahip olmalıyız. Çağın getirilerini iyi anlayan ve analiz eden bir bakış açısıyla ülkemizin tarım alanındaki gelişmişliğini arttırmak için çalışmalıyız. Ülke tarımındaki sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenlerin tartışıldığı bu kongrenin tarımın gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"Gelişen teknolojiden yararlanmalıyız"
Türkiye'de tarımın stratejik öneminin fark edilmiş olmasından çok memnun olduklarını belirten Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri Selami İleri ise, "Tarımın öneminin fark edilmesi beraberinde devlet desteğini ve profesyonelleşmenin önemini getirdi. Önümüzdeki yıllarda tarım alanları daha da genişleyecek ve gelişen bilişim sektörü ve tarım makineleri sektörüyle topraklardan alınan verim artacaktır. Alanda sağlanan gelişmenin devamlılığı için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Tarım alanında gelişen teknolojilerden de yeteri kadar yararlanmalıyız. Önümüzdeki dönemlerde üniversitelerle tarım sanayisi işbirliğinin artırılması da yapılması gerekenlerin arasındadır." dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)