28 Şubat Davasında Tahliye Talepleri Değerlendiriliyor
"28 Şubat" davasının 4. duruşması başladı. Duruşmada, tutukluluk incelemesi kapsamında tahliye talepleri değerlendirilecek.
ANKARA- 28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın dördüncü celsesi başladı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları yerlerini aldı.
28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı bugünkü celseye de sağlık durumu nedeniyle katılmadı.
Bugünkü duruşmada, tutukluluk incelemesi kapsamında tahliye talepleri alınacak.
Taleplerin alınmasının ardından, dün 166 sayfası tamamlanan, bin 309 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edilecek.
Çetin Doğan
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutukluluk incelemesi kapsamında beyanda bulunan Doğan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yetkili organlarınca kabul edilmiş değerlendirmelere göre yayımlanan resmi dökümanlar çerçevesinde, anayasanın laiklik ilkesini korumak için kurumların üzerine düşen işlemlerin, bugün irticayla mücadeleyi yargılama durumuna getirdiğini öne sürdü.
28 Şubat döneminde Başbakanlıktan irticayla mücadele için 61 genelge yayımlandığını belirten Doğan, "BÇG ve 28 Şubat iddinamesi adıyla açılan dava, Ergenekon ve Balyoz türevindendir. Buna fırsat veren kesintisiz güç kaynağı hep aynı merkezdir" iddiasında bulundu.
2009`a kadar toplatılar yapılmıştır
İrticayla mücadele için dönemin başbakanı Necmettin Erbakan`ın da katıldığı toplantılar yapıldığını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"406 sayılı Milli Güvenlik Kurulu kararlarından sonra 13 Mart 1997`de bir toplantı yapıldı, bu toplantı maalesef belgelerde yok. Burada irticayla ilgili alınan kararların uygulanması yönünde söz alanlar hararetli konuşmalar yapmışlar. Tansu Çiller`den sonra söz alan Erbakan, `Sayın Çiller benim sözlerime tercüman oldu, irtica bir hastalıktır` demiştir. Bunlar daha sonra basın organlarında da çıktı."
Doğan, "AKP hükümetleri 2004 ve 2006 yıllarında, irtica ile mücadele kapsamında genelgeler yayımlamıştır. AKP hükümeti, görevdeyken de bununla ilgili toplantılar yapılmıştır. Bu toplantılar 2009`a kadar da sürmüştür" diye konuştu.
İddianamede yer alan 28 Şubat sürecine ilişkin belgeleri eleştiren Doğan, tahliyesini istedi.
Duruşma tutukluluk durumlarına ilişkin sanık ve avukatları dinlemeye devam ediyor.