• DOLAR 34.258
  • EURO 37.633
  • ALTIN 2922.771
  • ...
CHP`li Vekil, Mısır Direnişine `darbe` Dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak için Bitlis`e gelen CHP İzmir milletvekili Oğuz Oylan, birçok sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti.

Gazetecilerin, CHP heyetinin Mısır`daki darbecilerle neden temas kurduğu yönündeki sorusunu yanıtlayan Oylan, "Hüsnü Mübarek`e karşı yapılanlar da bir darbedir." diyerek Muhammed Mursi yönetimini eleştirdi.

Hükümetin Mısır politikasını eleştiren Oylan, "Başbakan Cumhuriyet Halk Partisine söyleyecek bir şeyi olmayınca, Mısır`a göndereceğimiz heyeti gündeme taşıyor. Oysaki Mısır`da darbe esnasında büyük elçilik geri çağrılmıştı ama şimdi tekrar geri gönderildi. Çünkü Türkiye Mısır politikasında yalnız kaldı. Hiçbir Arap ülkesi ve Avrupa ülkeleri Türkiye`nin Mısır politikasını desteklemedi.

Yaptığı politikada yalnızlaşan Türkiye tekrar büyük elçisini geri gönderdi. Bizler bir ülkenin içişlerine bu kadar karışmamalıyız. Mısır bulunduğu konum itibariyle bu bölgede önemli bir yere sahiptir. Mısır`da darbe veya başka bir şey oldu biz bunu kabul ediyoruz. Buna da darbe değil demiyoruz. Fakat Mursi`yide bu sürece getiren bir halk ayaklanmasının yanında askerin müdahalesiyle Hüsnü Mübarek`in bir darbeyle indirilmesiydi. Yani halk isyanı bir darbeye dönüşerek Mübarek indirilmişti. O zamanda Cumhuriyet Halk Partisinde bir ses çıkmadı." İfadelerini kullandı.

Muhammed Mursi`nin iktidarda olduğu zaman ülkeyi çok kötü yönettiğini iddia eden Oylan, halkın buna ayaklandığını ifade etti. Oylan, "Milyonlarca kişi 11 milyon kişi ayaklandı. Buda bir iç çatışmaya dönüştü ordu gelip olaya el koydu. Mısır`a gidecek heyetimiz Sisi ile görüşmeyecek fakat hükümetin davetiyle gitmiştir. Gerekirse ihvan yetkilileriyle görüşülecek. Biz Irak`a giderek görüştük. Burada biz hükümete ders vermeye çalışıyoruz. Hükümetin yaptığı yanlış politikaları göstermeye çalışıyoruz." dedi.

Hükümetin Türkiye`yi savaşa sürüklemek istediğini vurgulayan Oyan, " Hükümet Türkiye`yi savaşa sürüklemek istiyor. Hiçbir komşusuyla barışık olmayan bir ülke haline getirildik. Bugüne kadar Türkiye`nin arabuluculuğunu isteyen ülkeler şimdi istemiyor. Hükümet kendisine bu savaş meydanında pastadan bir pay verilmesini bekliyor. Ama bunu kimse kendisine yedirmez. Bizler Mısır gibi bir ülkeyi yok saymayız, Bağdat`ı, Musul`u yok sayamayız. Hükümet Filistin de sadece Hamas`ı, Mısırda İhvan`ı destekliyor. Orada yaşayan tüm halkı desteklemiyor" diye ifade etti.

Çözüm sürecinde de hükümeti eleştiren Oylan, " Biz çözüm sürecine karşı değiliz, hükümetin süreci yürütme yönetimine karşıyız. Bu tavrımız nedeniyle kamuoyunda yanlış algılanıyoruz. Biz bu sürecin çözüm yerinin Meclis olduğunu söylüyoruz. Çünkü bu sürecin kapalı kapılar ardında nasıl geliştiğini ve neler yapıldığını bilmiyoruz.

Eğer Mecliste yapılırsa bunlar tutanak haline geçer ve neler olup bittiğini hepimiz biliriz. Ama şimdi Tayip Erdoğan`ın iki dudağı arasında çıkan kararlara göre süreç yönetiliyor. Bunun nasıl sürdürüldüğünü sadece biz bilmiyor değiliz. Bunu AK Parti milletvekilleri dahi bilmiyor. Sadece süreçte haberi olan 4 kişi vardır. Bu sürecin sekteye uğramasını istemiyoruz. Eğer süreç sekteye uğrarsa tekrar başa dönülür. Bizler barıştan ve kardeşlikten yanayız. Onun için bu bölgeleri dolaşarak kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz.

Bizler bu sürecin arkasında neler yapıldığını ve nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeyin altına da imzamızı atmayız" şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir