• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Grevdeki Maden İşçileri: Sesimizi Duyun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Alacakaya ilçesinin Sorikef bölgesinde çalışan maden işçilerinin sorunlarının giderilmesi için başlattıkları grev 15`inci gününe girdi. Grevdeki işçiler yaptıkları basın açıklamasıyla seslerinin duyulmasını istedi.

Alacakaya`da yapılan eylemde işçiler adına konuşan Murat Yılmaz, Elazığ, Maden, Alacakaya, Palu`da çalışan maden işçileri adına konuştuğunu belirterek, başlattıkları grevin 15 gündür devam ettiğini ama şimdiye kadar kimsenin seslerini duymadığını söyledi.

"Haklarımız verilene kadar greve devam edeceğiz"
İşçilerin hiçbir hakkının verilmediğini öne süren Yılmaz, "15 gündür grev eyleminde bulunuyoruz. Ferrokrom`a gittiğimizde yetkililer, kendileri ile ilgilenmeyeceklerini, tüm haklarının taşeronlara verildiğini, gereken haklarını gidip taşeronlardan almamız gerektiğini söyledi. Taşeron firmasının elindeki kağıt üzerinde her şey tam ama uygulamada hiçbir hak işçilere verilmiyor ve mağdur ediliyoruz. Özellikle maaşlarının yarısının elden yarısının bankaya yatılması ile ödeme yapılmasında haklarımız tam olarak verilmiyor. Biz bu zulmün derhal bitmesini istiyoruz. Bu haklar verilmediği sürece bu greve devam edeceğiz ve biz kimseden fazla bir şey istemiyoruz sadece haklarımızı istiyoruz " dedi.

Grevdeki 6 yüzden fazla işçinin haklarının biran önce verilmesini isteyen Yılmaz, "Grev yapan kişiler tehdit edilip, işten çıkarılıyor ve başka işçiler getirilerek grevimiz başarısız kılınmaya çalışılıyor. Basın açıklaması yapıldığı şu sıralarda birçok işçi kardeşimizin işine son verildi" ifadelerini kullandı.

İşçilerden Mahmut Orman ise, "Maaşlarının yarısını elden yarısını da bankadan veren maden ocakları işletmecisini, vergi kaçakçılığı yaptığından dolayı şikayet edeceğiz" dedi.

"Oy istemeyi bilen vekil halkının haklarına da sahip çıkmalı"
Sendikalı olmadıkları için haklarının verilmediğini savunan işçi temsilcilerinden Aziz Güler ise, iş kazasında yaralanıp, çıkışı verilen Murat Şahin`in 2011 yılından beri hiçbir hakkının verilmediğini ve sakat olduğundan dolayı ailesi ve çocuklarına bakamadıklarını ifade etti. Şahin, kendilerine oy verdikleri milletvekillerinin de sorunlarına duyarsız olduklarını belirterek, oy istemeyi bilen vekilin halkının haklarına da sahip çıkması ve onların sorunlarını dinlemesi gerektiğini vurguladı.

İşçilerin talepleri
Eti Krom A.Ş`den fazla bir şey istemediklerini ve sadece haklarını istediklerini belirten Aziz Güler, taleplerini şöyle sıraladı:
- İş güvenliğinin sağlanması
- Maaşımızın tümümün bankaya yatırılması 6 ayda bir iş elbisesi ve koruyucu malzemesinin verilmesi
- Bu grevden dolayı hiçbir arkadaşımızın çıkışı verilmemeli, daha önce çıkışı verilen arkadaşlarımızın işe alınmalı
- Götürü sistemi kaldırılmalı
- SSK`da giriş ve çıkışlarımızın yapılmasını istemiyoruz
- Bütün işyerlerinde ambulans olmalı ve resmi doktor bulundurulmalı
- Mevcut taşeronlarla çalışılmayacak
- Günlük yevmiyelerimiz 80 TL olacak
- Vefat eden arkadaşlarımızın hak ve hukukları verilmeli
- Bir yıl çalışması olan arkadaşlarımızın kıdem ve tazminatı ödenmeli
- Servis sistemi Eti Krom A.Ş servisi ile aynı olmalı
- Zamlarımız 6 ayda bir düzenli bir şekilde yapılmalı

Eylemin ardından Alacakaya`da kısa bir yürüyüş yapan maden işçileri, "İşçiyiz haklıyız hakkımızı alırız, susma sustukça sıra sana gelecek" şeklinde sloganlar attı. İşçiler, daha sonra konvoy şeklinde maden ocaklarının önüne kadar gelerek tepkilerini gösterirken, Jandarma`nın maden ocağında yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. (Harun Kırmızıtoprak - İLKHA)

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir