• DOLAR 32.211
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2524.986
  • ...
İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Forumu Başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk-Arap İlişkileri Merkezi (TAİM) tarafından üçüncüsü düzenlenen İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Forumu bugün İstanbul`da başlıyor.

TAİM`den yapılan açıklamada, 5-7 Eylül tarihleri arasında Riva`da yapılacak forumun 22 ülkeden aydınları, siyasetçileri ve akademisyenleri bir araya getireceği bildirildi.

"Ortadoğu`nun darbeler, katliamlar ve kimyasal cinayetlerle yangın yerine döndüğü bir dönemde hadiseleri serinkanlılıkla değerlendirmek, geleceğe dair daha güvenli bir yaşam arayışını düşünmek üzere düzenlenecek bu toplantı hayati önem taşımaktadır" denilen açıklamada, "Yemen`den Bahreyn`e Malezya`dan Bosna Hersek`e Somali`den Irak`a kadar İslam ülkelerinin geniş bir yelpazede temsil edileceği bu faaliyetin, İslam ülkeleri arasındaki koordinasyon ve irtibat eksikliğini gidermek ve ihtilaflı meseleleri azaltarak fikir birliğini aramak fırsatını vereceği" belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ortadoğu`da birlikte yaşayan farklılıkları çatıştırmak, mezhep kavgalarını körüklemek ve iç sorunları kamçılamak suretiyle son dönemlerde birçok ülke karanlık bir sürece çekilmiştir. Adalet, hürriyet ve onur için genç kitlelerin büyük bir mücadeleye giriştiği bir süreçte batı ülkelerinin demokrasi ve hukuk değerlerini tutarsız kılacak ve katliamları teyit edecek şekilde tavırlar sergilemesi sukut-ı hayale sebebiyet vermiştir."

Bölgede "adil yönetimlerin tesisi ve farklılıkları birlikte yaşatacak bir düzeni gerçekleştirmenin ancak bölge ülkelerinin kendi gayretleriyle mümkün olacağının" vurgulandığı açıklamada forumun düzenlenme amacı şöyle açıklandı:

"Arap Baharı`ndan sonra batı dünyasının katliamları seyreden ve darbeleri teşvik eden tutumları İslam dünyasında yeni bir uyanışa vesile olacak bir sadme olmuştur. Bu minvalde İslam Ülkeleri Kanaat Önderleri Forumu toplantısı, Ortadoğu ülkeleri arasında ilmek ilmek fikri ağlar kurmak ve hakiki değişimleri gerçekleştirmede toplumların, kanaat önderlerinin birlikte hareket etmesine zemin hazırlamak bakımından azımsanmayacak kıymeti haizdir."

Foruma aralarında Mısır`daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Suriye İhvanı lideri Riyad Şukfa, Arap Parlamentosu Başkan Yardımcısı Semiye Sayid Ahmed, Faslı düşünür Prof. Dr. El-Mukri el-İdrisi, Türkiye`den AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu ve Prof. Dr. Yasin Aktay`ın da bulunduğu çok sayıda akademisyen ve kanaat önderi katılıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir