• DOLAR 32.93
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2444.169
  • ...
Staj ve çıraklık mağdurları için düzenleme yapılacak mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meslek lisesi ve staj yapılan üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanun ile birlikte sigorta başlangıçları yapılmasına rağmen emekli olamıyor. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık yapan kişiler, SGK dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyor. Fakat emeklilik için gerekli primlerin yatırılmaması sebebiyle, staj ve çıraklık yapılan dönem emeklilik hesaplamasına dahil edilmiyor.  Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini, ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu vurgulayarak çıraklık için çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Henüz yeni bir açıklama gelmedi. 

EYT Yasası ile 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanmayla başlangıcı bu tarih öncesine çekebilenler için emeklilik yolu açılmıştı. Peki staj ve çıraklık mağdurları yararlanabilir mi?

Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle sayılmıyor. 2 istisna dışında..

1- Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilirler.

2- Staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir