El bileğinden anjiyo tedavisi yaygınlaşıyor
Anjiyo tedavilerinde kasık damarı yerine el bileği damarı yolunu kullanmaya başlayan uzmanlar, el bileğinden yapılan anjiyonun hasta konforu açısından daha iyi olduğunu düşünüyor.
Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Tugay Yumuk, özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan el bileğinden anjiyo tedavisi hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Tugay Yumuk
Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve yürüyerek eve gidebilmesini sağladığını belirten Doktor Yumuk, el bileği anjiyografisinde hastanın saatlerce yatağa mahkûm kalmak zorunda kalmadığını ifade etti.
El bileğinden yapılan anjiyoda komplikasyon ihtimalinin de neredeyse hiç olmadığını vurgulayan Yumuk, bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyoyu, kasıktan yapılan anjiyoya tercih ettiklerini kaydetti.
El bileğinden anjiyo sisteminin çok eskiden beri kullanılan bir sistem olduğunu anımsatan Yumuk, "İlk başladığı dönemlerde rutin olarak bacaktan yapılan bir işlem bu. Hastalarımız anjiyoyu ilk başlarda ameliyat gibi algılayıp korkabiliyor, çekinebiliyor. Ama bunun artık ameliyat olmadığı, aslında bir görüntüleme yöntemi olduğu, ihtiyaç halinde ise kapalı damarı varsa işleme devam edilerek damarı açma işlemidir. Şu ana kadar bunun iki yöntemi vardır." dedi.
"Anjiyo artık el bileğinde yapılıyor"
İlerleyen teknolojiyle beraber tedavilerde yeni yöntemlerin de geliştiğini vurgulayan Yumuk, şöyle devam etti:
"İlk başlarda rutin olarak bacaklarda yapılan anjiyo şimdi biyomühendisliğin sağlık alanında gelişimiyle beraber artık el bileğinde de yapılmakta. İşlemimiz ise el bileğinden ufak bir uyuşturma yaparak, küçük bir kesi atılıp oradan kalp damarlarına ilerleme ve görüntüleme işlemi yapılır. Sonrasında ise görüntülerde olası bir tıkanıklık ve darlıkta işlemi açma ile devam eder anjiyo plastik."
"El bileği anjiyosunda hasta herhangi bir yardıma ihtiyaç duymuyor"
El bileği ile kasıktan yapılan anjiyoyu karşılaştıran Yumuk, "Bacaktan yapılan anjiyo sonrası hastalarımız rutin olarak en az 4-6 saat uzanarak, hareket etmeden yatması gerekmekte ve herhangi bir tuvalet ihtiyacı veya ayağa kalkma ihtiyacı hissettiği zaman zorlukla karşılaşabiliyor. El bileğinden anjiyo ile beraber bu zorluğun üstesinden gelmiş oluyoruz.
El anjiyosunda yapılan işlemin ardından hasta kendi ayaklarıyla herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan kendi yatağına gidebileceği pozisyonda onun bir konforu olmuş oluyor. Hasta erken taburcu olmuş oluyor. Ortalama iki saatte hastalarımızı taburcu edebiliyoruz. Bacağa göre komplikasyon oranı daha azdır. Küçük, ince damar olduğu için en kötü senaryoda bile hastanın sağlığına herhangi bir zarar verebilecek bir işlem değildir."
"Herhangi bir problemle karşılaşmadık"
El bileği anjiyosunun giderek yaygınlaşmaya başladığını belirten Yumuk, ülkede pek çok hastanede artık kasık yerine el bileğinden anjiyonun yapıldığını kaydetti.
Şu ana kadar herhangi bir problemle de karşılaşmadıklarını dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doktor Mehmet Tugay Yumuk, hastaların anjiyo olmaktan asla çekinmemeleri gerektiğini ifade etti. (İLKHA)