• DOLAR 32.206
  • EURO 35.076
  • ALTIN 2523.746
  • ...
Kanada`da Dini Kıyafet Yasağına Tepki Büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanada`nın Quebec eyaleti hükümetinin, eyalet genelindeki resmî kurum ve kuruluşlarda çalışan görevlilerin, inandıkları dinin gereği kullandıkları giysi ve sembolleri yasaklayan bir kanun hazırlanacağı açıklamasına tepkiler sürüyor.

Kanada Federal Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney, Quebec`te tartışılan kanun tasarısını henüz görmediğini fakat tartışıldığı haliyle yanlış bir düzenleme olduğunu söyledi. İnanç özgürlüğü ve inandığı gibi yaşamanın evrensel değerler olduğunu belirten Kenney, böyle bir tasarının kanunlaşacağını düşünmediğini söyledi.

Ülkenin ilk Müslüman belediye başkanı olan Calgary Belediye Başkanı Nahid Nenshi de, Quebec halkına farklı bir çağrıda bulundu. Nenshi, uygulamadan etkileneceğini düşünen Quebec halkına yaptığı çağrıda, "Calgary`ye gelin, nasıl istiyorsanız öyle giyinin, nasıl istiyorsanız öyle yaşayın, neyi istiyorsanız ona inanın" dedi.

Nenshi, gazetecilerin, ülke genelinde tartışmalara sebep olan dinî sembol ve kıyafetlerin yasaklanmasına yönelik sorularını cevapladı. Nenshi, şunları söyledi: "Birlikte olmaya ve bu birliğimizi önce bütün Kanada`ya sonra da dünyaya göstermemiz lâzım. Bu şehirde kim olduğunuzun, nasıl göründüğünüzün, neye inandığınızın, nasıl giyindiğinizin, nasıl yaşadığınızın, neye ibadet ettiğinizin ve neyi sevdiğinizin ayrılık sebebi olması imkânsızdır. Quebec halkına sesleniyorum; Calgary`ye gelin, nasıl istiyorsanız öyle giyinin, nasıl istiyorsanız öyle yaşayın, neyi istiyorsanız ona inanın."

Quebec Eyalet Başbakanı Pauline Marois, eyalet genelinde birliği sağlamayı hedefleyen yasakla ilgili tasarının, yakında eyalet meclisine getirileceğini açıklamıştı. Tasarının yasalaşması halinde Charter of Quebec`s Values isimli Quebec Değerleri Bildirisi değişecek ve Yahudilerin başındaki kipa, Sihlerin türbanı, Hıristiyanların görünür şekildeki haçları, Müslüman kadınların başörtüsü ya da peçeleri kamuya ait işyerlerinde çalışanlarca kullanılamayacak.

 dünyabülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir