• DOLAR 32.206
  • EURO 35.076
  • ALTIN 2523.746
  • ...
Habur Sınır Kapısı, Çile Kapısı Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HEWLÊR-Güney Kürdistan`ın Duhok ilçesine bağlı Zaxo ilçesindeki Halil İbrahim Sınır Kapısı`ndan Türkiye`ye giriş yapmak isteyen şoför ve yolcular, Türkiye tarafının Türkiye`ye giriş işlemlerini yavaş yaptığını iddia ederek, bundan dolayı uzun araç kuyruklarının meydan geldiğini söylediler. Şoförler, uzun araç kuyruklarının önüne geçilmesinin önüne geçilmesi için ikinci bir gümrük kapısı açma talebinde bulundular.

Irak ve Güney Kürdistan`dan Halil İbrahim Sınır Kapısı (Habur) üzerinden Türkiye`ye giriş yapmak isteyen sürücü ve yolcular, sınırda uzun araç kuyruklarının oluşmasından dolayı adeta isyan etti. Irak Kürdistan`ının Duhok iline bağlı Zaxo ilçesinden Halil İbrahim Sınır Kapısı üzerinden Türkiye`ye giriş yapmak isteyen şoförler 6-7 saat, uzun araç kuyruğunda beklediklerini ve bu yüzden çok sıkıntı çektiklerini ifade ederek, gerek Güney Kürdistan yönetiminden, gerekse Türkiye yetkililerden çözüm istediler.

Sınır kapılarından yaklaşık 3 km uzun araç kuyruğuna isyan eden sürücüler, Türkiye, Irak ve Güney Kürdistan ile ticaretin yüksek olduğunu belirterek, bir sınır kapsının yetersiz olduğunu bundan dolayı 2. sınır kapısı açma talebinde bulundular.

Uzun araç kuyruğunda bekleyen sürücüler, Türkiye tarafındaki sınır kapsı görevlilerinin yetirince görevlerini yerine getirmediklerini iddia ederek, " Türkiye tarafındaki görevliler peşmerge gibi çalışsalar uzun kuyruklar oluşmaz. Kanaatimizce Türkiye tarafından personel eksikliği vardır. Bir personelin yerine üç personel çalışırsa bu uzun kuyruklar oluşmaz ve mağduriyetler yaşanmaz. Görüyorsunuz çocuklarımız bu sıcakta perişan duruma gelmişler. Biz iki üç yıldan bir Türkiye`ye gidip geliyoruz. Bu durum Irak ve Kürdistan halkını pek mağdur etmiyor, ancak Türkiye hükümeti kendi halkı için rahatlayıcı önlemler almalıdır" dedi.

Sözkonusu uzun araç kuyruğunun Türkiye`nin bir eksikliği olduğunu sözlerine ekleyen sürücüler son olarak,Güney Kürdistan sınır kapısı tarafından namaz kılınacak mescit olmadığını ifade ederek, Güney Kürdistan yönetiminden Halil İbrahim Sınır Kapısı`na mescit yapma talebinde bulundular. (Osman İçli / A.Baki Aslan-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir