Prof. Dr. Aktürk: Sigaranın bırakılması ve tütünsüz bir hayat kalbimizi koruyacaktır
Dünya Kalp günü etkinliğinde konuşan Kardiyolog Prof. Dr. Erdal Aktürk; mutlaka hareket edilmeli, yediğimizi eritmeli, hiper tansiyon ve şeker hastalığının en büyük etkenlerinden biri olan aşırı kilodan kaçınılması tavsiyelerinde bulundu.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Dünya Kalp Günü nedeniyle "Kalbini Dinle, Kalbini Anla" konulu bir program düzenlenerek stant açılışı gerçekleştirildi.
Hastanenin Ortopedi Polikliniği önünde açılan stantta Dünya Kalp Günü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi.
"Kalp krizlerinin büyük bir çoğunluğunda sigara içimi ve tütün kullanımı var"
Basın açıklamasını okuyan Kardiyolog, Prof. Dr. Erdal Aktürk "Bu hafta Dünya Kalp Haftası, Kalbimiz önemli. Neden? Kalp durduğu zaman hayat da duruyor. Bu nedenle de kalbimizi korumamız lazım. Peki kalbimizi nasıl koruyacağız? Öncelikli olarak, sigarasız ve tütünsüz bir hayat. Biliyoruz ki kalp krizlerinin büyük bir çoğunluğunda sigara içimi ve tütün kullanımı var. O nedenle mutlaka sigaranın bırakılması ve tütünsüz bir hayat kalbimizi koruyacaktır. Kalbimize en fazla zararlı olan bir diğer şey de hipertansiyondur. Hipertansiyondan da korunmak için mutlaka kan basıncımızı ölçtürmemiz lazım. Kan bağışı yüksek olanların Kardiyoloji uzmanlarına gelerek gerekli tedavileri alması lazım. Gerekli tedaviyi aldıktan sonra da tekrar kan basıncını düzenli olarak kontrol etmeleri gerekiyor ve mutlaka normale getirecek bir şekilde ilaç kullanımını düzenlememiz lazım. Bu nedenle de hipertansiyon çok önemli. Kalp krizlerinin ve inmelerin-felçlerin büyük bir nedeni hipertansiyondur. Bu nedenle de mutlaka kan basıncını, tansiyonu ölçtürmek ve kontrol altında tutmak gerekiyor. Kalbimiz etkileyen bir diğer şey de şeker hastalığı. Şeker hastalığının kalp damarlarını tıkamaya, kalp krizi kadar etkili olduğu, sürecin çok hızlı ilerlediği için mutlaka kan şekerinin kontrol edilmesi ve kan şekeri yüksek ise Dâhiliye veya Endokrin servisine başvurmaları gerekiyor. Kan şekerinin düzenlenmesi lazım. Bir başka etken de kolesterol yüksekliği. Özellikle aile öyküsü pozitif olanlar, ailesinde kalp hastalığı olanlar mutlaka kan yağlarına baktırmaları yüksek olduğu zamanlarda da ilgili branş hekimlerine, kardiyolojiye giderek kan yağları yüksekliğinin tedavisini almalılar. Bir diğer önemli etkenlerden birisi sedanter yaşam. Yani hareketsiz yaşam. Mutlaka hareket etmeli, yediğimizi eritmeliyiz ki, hiper tansiyonun ve şeker hastalığının en büyük etkenlerinden bir tanesi olan aşırı kilodan kaçınmalıyız. Kalbimiz için bu zararlı olan 5 konudan uzak durmalıyız ki kalbimizi koruyalım." şeklinde uyarılarda bulundu.
"Hasta olmayı beklemeden, kalp kontrolü yaptırmalarını öneriyoruz"
Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Üroloji Uzmanı Muhammed Serdar Buğday ise hareketsiz yaşamdan uzak durulması çağrısı yaparak, "Hele de bu dönemde vatandaşlarımız bayağı bir pozitif stres yüklü oldukları için daha dikkatli olmaları gerekiyor. İlla ki hasta olmayı beklemeden, kalp kontrolü yaptırmalarını öneriyoruz. Zaten bu etkinliği yapmaktaki amacımız toplumsal farkındalığı ve bilinçlilik düzeyini artırmaya yönelik bir faaliyettir. İnsanlar hasta olmayı beklemeden rutin kalp kontrollerine gelsinler. Sedanter yaşamdan, stresten, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durup, biraz egzersiz, biraz da sağlıklı beslenmeyle kalbimizi sevelim koruyalım." ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından farkındalık standının açılışı gerçekleştirildi.
Stant görevlileri tarafında hafta boyunca hedef kitle bilgilendirilecek ve konuyla ilgili çeşitli görseler dağıtılacak. (İLKHA)