Bakan Avcı, Yeni SBS`yi Açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS`nin yerine gelecek yeni sistemin ayrınıtlarını kamuoyuyla payalaştı. Avcı, SBS`nin yerine orta vadede açık uçlu yeni sınav sisteminin getirildiğini açıkladı.
İşte Avcı`nın konuşmasından satırbaşları:
- Ortaöğretime geçişle ilgili bir güncelleme yapıyoruz. Yaptığımız çalışma uzun yıllara dayanıyor.
-Biz MEB olarak eğitim ve öğretimi dinamik bir süreç olarak görüyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu ön plana alıyoruz.
-Test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı. Tabletlerden yararlanmayı, yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz.
-Uzun vadede ise öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinde onların sanatsal sportif etkinliklerinin değerlendirildiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.
-Temel mantığı ve kurgusu sabit ancak eklentilerinin sürekli zenginleştirildiği, sistemin sürekli kendisini yeni koşullara uyarladığı bir süreç söz konusu.
-Bu yıl uygulanmaya başlanan yerleştirme mantığı çerçevesinde okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara ihtiyaç duymayacaksınız.
-Öğrencilerimizin sanata, spora daha fazla vakit ayıracağı stresin olmadığı bir yerleştirme sistemi hayata geçiriyoruz.
-Bugün geldiğimiz noktada bütün kesimlerin tezlerini alarak güçlü bir senteze dönüştürdüğümüzü ortaya çıkan sonucun her kesimin sesini yansıttığına kani olduğumuzu vurgulamak istiyorum.
-Bu şekillenme sürecinde katılımcılığa gösterdiğimiz özen ve dikkati vurgulamak istiyorum. Sorumluluğumuz çocuklarımıza, ülkemize ve dünyaya karşı…
-Bu düzenlemelerin eleştirilmesinde herkesin bu sorumlulukla hareket etmesini temenni ediyorum.
SİSTEMDE NELER VAR?
-8`inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek.
-Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. Yanlışlar doğru cevapları götürmeyecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek. Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek.
-Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8`inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30`u ile 8`inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70`inin toplamı kullanılacak.
-Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek