Afrika’dan Batı’ya İsyan: “SİZ KİM OLUYORSUNUZ?”
BM Genel Kurulu'nda devlet ve hükümet başkanlarına hitap eden Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Avrupalılara yönelik olarak yaptığı konuşmada, kendilerini küçümseyen Batı’dan bıktıklarını belirterek, "Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde hor görüyorsunuz? Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz? Halkımızı ve liderlerimizi hor görmenizden bıktık " dedi.
Faruk Kuzu/ Doğruhaber
Batılı ülkelerin Afrika Kıtası üzerinde yüzyıllardır süren sömürge düzenleri son dönemde baş gösteren uyanışla birlikte sarsılmaya başladı.
Afrika ülkelerini sömürerek kurdukları düzen ve geliştirdikleri müreffeh hayat standartı ile insanlığa caka satan Batı Dünyası yavaş yavaş bu düzenin sonuna geliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulunda, Genel Kurul'a hitap eden Afrika ülkesi Togo Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışı Togolular Bakanı Robert Dussey, toplantıya damga vuran bir konuşma yaptı.
Baştan sona Avrupa'nın Afrika'ya bakış açısını ve tutumunu eleştiren bir konuşma yapan Dussey, "Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz?" dedi.
DUSSEY'İN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:
"Afrika ve Küresel Güney halkları kendilerini aşağılanmış ve insanlıktan çıkarılmış hissettikleri için hayal kırıklığına uğramış durumdalar.
Bazen kendilerine 'siz kim oluyorsunuz da bizim insanlığımızı bu şekilde küçümsüyorsunuz' diye soruyorlar.
Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde hor görüyorsunuz? Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz?
Afrika'nın her bireyin onuruna saygı duyan bir ortaklığa ihtiyacı var.
Biz sizin tebaanız değil, ortağınız olmak istiyoruz. Yabancı çıkarlara değil, halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu yeni dinamik kimseye karşı değildir ve bunu tekrar tekrar söylüyoruz.
Bu yeni bir Afrika'nın, Afrikalı bir Afrika'nın, çok sesli bir Afrika'nın, özgür, egemen, bağımsız ve kendi kendisinin efendisi olmak isteyen bir Afrika'nın ifadesidir.
Kısacası, genç Afrikalılar için her şey açık. Bu sözler açık; paternalizmden bıktık.
Halkımızın görüşlerini küçümsemenizden, halkımızı ve liderlerimizi hor görmenizden bıktık.
Küçümseyiciliğinizden bıktık, kibrinizden bıktık.
Bıktık, bıktık ve bıktık!''
"YABANCI ÇIKARLARA DEĞİL HALKIMIZA HİZMET"
Dussey, ''Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde hor görüyorsunuz? Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz? Afrika'nın her bireyin onuruna saygı duyan bir ortaklığa ihtiyacı var. Biz sizin tebaanız değil, ortağınız olmak istiyoruz. Yabancı çıkarlara değil, halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu yeni dinamik kimseye karşı değildir ve bunu tekrar tekrar söylüyoruz'' diyerek Batı'ya tepkisini gösterdi.
"SİZ KİM OLUYORSUNUZ DA BİZİ BU ŞEKİLDE HOR GÖRÜYORSUNUZ?"
Dussey, ''Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde hor görüyorsunuz? Siz kim oluyorsunuz da bizi bu şekilde aşağılıyorsunuz? Afrika'nın her bireyin onuruna saygı duyan bir ortaklığa ihtiyacı var. Biz sizin tebaanız değil, ortağınız olmak istiyoruz. Yabancı çıkarlara değil, halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bu yeni dinamik kimseye karşı değildir ve bunu tekrar tekrar söylüyoruz'' diyerek Batı'ya tepkisini gösterdi.
"AFRİKA ARTIK DIŞ MÜDAHALE İSTEMİYOR"
Bakan Dussey, yabancı güçlerin çıkarlarına hizmet etmek için kardeş katliamına girişmeyeceklerini belirterek, “Togo bir barış ülkesidir ve nedeni ne olursa olsun savaşa karşıdır. Togo hiçbir zaman komşularına savaş açmadı, Togo hiçbir zaman komşularına saldırmadı. Togo hiçbir zaman kardeş bir ülkeden gelen herhangi bir saldırganlığa karşı arka üs olarak hizmet etmedi. Togo bir barış ülkesidir. Barış Togo halkının DNA'sında var. Afrika artık dış müdahale istemiyor." dedi.
AFRİKA BM’DE TAM TEMSİL EDİLMİYOR
Afrika Kıtası şu anda 1,2 milyar nüfusa sahip olup 2050'de dünya nüfusunun dörtte birini oluşturması bekleniyor. Hem genç hem de çalışan nüfusta öncü olacağı tahmin edilen kıtanın BM’de temsil hakkı olmadığı gibi gerçek anlamda sorunlarını dillendiremediği de gözden kaçmıyor.
BM Genel Kurulu, yaptırım ve müdahale gibi herhangi bir ülkeye yönelik aldığı sert tedbirleri uygulamaya sokmak için 15 üyeden 9'unun onayına ihtiyaç duyuyor. 15 üyeli Konsey, hiçbir Afrika ülkesi karara katılmasa dahi kıta hakkında önemli kararlar alabiliyor. Bu durum da kıtanın hala bir sömürge alanı olarak görüldüğüne işaret ediyor.
Afrika Birliği'nin 2005'te BMGK'ye Afrika için 2 veto yetkisine sahip, 2 de geçici üyenin eklenmesi için aldığı reform uzlaşmasında ise ilerleme kaydedilmedi.
Afrika ülkeleri, "Ezulwini Mutabakatı" olarak bilinen karar uyarınca Afrika Birliği'nin belirleyeceği 2 ülkenin veto yetkisiyle Konseye girmesini istese de Batılı karar alıcılar bu isteği görmezden gelmeye devam ediyor.
BM’DE REFORM İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR
BM Güvenlik Konseyinde reform isteyen ülkeler, Afrika'yla sınırlı değil. Almanya, Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve Brezilya gibi çok sayıda ülke, BMGK'de reform talebinde ısrarcı.
Alınacak reform kararının, BM üyesi ülkelerin üçte ikisi tarafından onaylanması ve daimi üyelerce de desteklenmesi gerekiyor.