• DOLAR 32.8
  • EURO 35.288
  • ALTIN 2447.041
  • ...
Mahallede okul olmaması öğrenci ve velileri mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’ın merkez Tuşba ilçesinin Kalecik Mahallesinde yaşanan okul sorunu, öğrenci ve velileri mağdur ediyor. Mahallede okul olmadığı için her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalan öğrenciler, İpekyolu Caddesinden karşıya geçerken kazalara maruz kalıyor.

Binden fazla nüfusu olan Kalecik ve Seyrantepe Mahallelerinin kesiştiği noktaya en yakın okul Van-Erciş yolunun karşı tarafında bulunuyor. Yüzlerce çocuk her gün okula gitmek için kilometrelerce yol yürüyor. Çocuklarını yalnız gönderemeyen veliler de aynı eziyeti günde 4 defa yaşıyor.

Yolun karşı tarafında bulunan İsmail Hakkı Tonguç İlk ve Ortaokulu’na gitmek zorunda kalan öğrenciler, aileleriyle birlikte üst geçitten karşıya geçiyor. Yanında ailesi olmayan çocuklar ise tehlikeli trafiğe aldırış etmeden ana yola atlıyor. Daha önce ölümlü kazaların meydana geldiği yoldan karşıya geçen öğrenciler, yeni kazalarla karşı karşıya geliyor.

 “KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, konunun takipçisi olunacağı, en kısa sürede gerekli tespitlerin yapılması ve çalışmaların hızlandırılması için gerekenin yapılacağı bildirildi.

 “4 ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ”

Okul isteklerini defalarca yetkililere bildirdiklerini dile getiren mahalleli Seyithan Acar, “Kalecik Mahallesindeki sanayi bölgesinden Şemsibey Mahallesine kadar herhangi bir okul yok. Bundan dolayı öğrencilerimiz Erciş-Van karayolundan geçerek Altıntepe Mahallesindeki okula gitmek zorunda kalıyor. Yoğun trafik nedeniyle şimdiye kadar 4 öğrencimiz kaza geçirerek hayatını kaybetti. Bir vatandaş olarak Van Valiliğine, İlçe Kaymakamlığına, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuru yaptım. Başvuruyu haklı ve doğal karşılayarak bakanlığa ilettiler ancak bakanlık bütçemiz yok dedi. Vali yardımcısıyla görüştük. Programa almışız ama 2025 yılında ihaleye çıkacağız dediler. Çok geç olacak, biz biran önce bu bütçenin çıkmasını ve okulun temelinin atılmasını istiyoruz. Buradan Cumhurbaşkanı ve Bakana sesleniyorum, bizim çocuklarımız ölüm tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eğitimde geri kalıyorlar, çocuklarımızın geleceği için okul yapılmasını istiyoruz” dedi.

“ÇÜRÜMEYE TERK EDİLEN BİNA OKUL YAPILSIN”

Mahallede bulunan ve Kızılay’a devredilen yapının çürümeye terk edildiğini söyleyen Acar, “Bu dernek binası yaklaşık 15 yıldır burada ve şuanda Kızılay’a verilmiş. Ne kapısı ne de penceresi var. Burada yapılan bir faaliyet yok. 3 bloktan oluşan bu yapı okula elverişlidir. Biz Valimizden şunu istiyoruz bu dernek binasını Milli Eğitime bağışlasınlar. Milli Eğitim de yapılacak onarımla en azından okul yapılana kadar burayı okula dönüştürsün” ifadelerini kullandı.

SÜREKLİ TRAFİK KAZALARI YAŞANIYOR

Çocuğunu okula getiren Serkan Ateş, “Mahallemizde okul olmadığı için yolun karşı tarafından öğrencilerimizi okula getiriyoruz. Araba çarpma riski çok yüksek. Kısa süre önce kendim de şahit oldum araba çocuğa çarptı. Binlerce öğrenci var karşı mahallede. Burada okul yapılsa karşıya gelmeye gerek kalmayacak” şeklinde konuştu.

“KIŞIN KÖPEKLERLE KARŞILAŞIYORUZ”

Uzun bir yolu aşmak zorunda kaldıkları için özellikle kış aylarında köpeklerden dolayı korktuklarını belirten Rumeysa Şahin, “Bizim mahallemizde okul yok ve kışın nasıl buraya geleceğiz anlamıyorum. Yolda çok köpek var. Sürekli her sabah yürüyoruz, köpeklerle karşılaşıyoruz. Bazı arkadaşlarımız aileleri yanında olmadığı için kaza oluyor. Küçük çocuklar buradan yola atlıyorlar tek başlarına” diye belirtti.

Diğer öğrenciler de yürümekte zorlandıklarını, sürekli kazalar yaşandığını söyleyerek mahallelerine okul yapılması istediklerini dile getirdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir