• DOLAR 32.203
  • EURO 35.046
  • ALTIN 2499.07
  • ...
AB Konseyi Başkanı Michel: BM Güvenlik Konseyi mevcut dünya düzenini yansıtmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'nda  konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Bugün BM sistemi çıkmaza girmiş durumda ve düşmanca güçler tarafından engelleniyor. Çok taraflı işbirliğini yeniden rayına oturtmalıyız." dedi.

"BM sisteminin onarılması" gerektiğini belirten Michel, BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto hakkı, BM'de temsil edilebilirlik ve AB gibi bölgesel kuruluşların dahliyle ilgili üç konuda BM Şartı'nda reform çağrısında bulundu.

AB Konseyi Başkanı Michel, "Mevcut haliyle veto hakkı, istismara açıktır. BM Güvenlik Konseyi'ni güçsüz kılıyor. Konseyin daimi üyelerinden biri, Şartımızı ve uluslararası hukuku açıkça ihlal edebilir. Kendisine yönelik yaptırımları veto etme hakkına sahip olması ise daha da şok edici." ifadelerini kullandı.

BM Şartı'nın, Güvenlik Konseyi üyelerinden biri oylamaya konu olduğunda, oy kullanmaktan kaçınması gerektiğini öngördüğüne dikkati çeken Michel, "Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerini, bu maddeyi Rusya'yı kapsayabileceği zaman uygulamaya çağırıyorum." diye belirtti.

Michel, AB'nin, Fransa ve Meksika'nın, veto hakkını sınırlamayı amaçlayan girişimini desteklediğini kaydederek, "Çoğunluğun karar almasını ve veto hakkının 'ılımlı ve esnek' kullanımını birleştiren bir mekanizma kurmamız gerektiğine inanıyorum." açıklamasını yaptı.

BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut dünya düzenini yansıtmadığını belirten Michel, birçok bölgenin hiç temsil edilmediğini vurgulayarak, "Güvenlik Konseyinin temsiliyet eksikliği meşruiyetine zarar veriyor." diye konuştu. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri