Şanlıurfa'da devam eden kazılarda 101 ayak ve sütun bulundu
Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki tarihi Ulu Cami kalıntılarında yapılan kazılarda, 101 ayak ve sütun ile mimari yapı gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı çalışmaları sonucunda caminin tavanını taşıyan taş ayaklar, sütunlar, mimari yapısı ve eğitim odaları görünür hale geldi.
Harran Ulu Camii, Türkiye'nin en eski ve en büyük anıtsal camilerinden biri olarak biliniyor.
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyaretçi güzergahı oluşturulacak ve turistler caminin içindeki mimari eserleri görebilecekleri söylendi.
Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu, Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle bölgedeki kazıların yıl boyu devam ettiğini söyledi.
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı olan Önal, "Milattan önce 6 binli yıllardan bu döneme kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emeviler'e başkentlik yapan tarihi bölgede gerçekleştirilen çalışmaların, bilim tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
Harran Ulu Cami'nin milattan sonra 744-750'de Emeviler döneminde Halife 2'nci Mervan tarafından yaptırıldığını belirten Önal, yaklaşık 800 yıl önce ise Moğol istilası sırasında Harran Ulu Camii'nin yağmalanarak yıkıldığını ancak doğu cephesi, mihrabı, şadırvanı ve minaresinin büyük bölümünün ise ayakta kaldığını hatırlattı. (İLKHA)