• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bitlis'te karın ağrısıyla başvuran kadının rahminden karpuz büyüklüğünde kitle çıkarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tatvan ilçesine bağlı kırsal bir köyde ikamet eden 7 çocuk annesi 55 yaşındaki kadın, 3 yıldır devam eden karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık şikayetiyle Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuruda bulundu.

Op. Dr. Ömer Faruk Öz tarafından yapılan muayyenin ardından kadının rahminde 35-40 santim büyüklüğünde bir miyom tespit edildi.

Miyomun kötü huylu olmadığı tespitinin ardından ameliyat kararı alındı. 2 saatlik cerrahi operasyonun ardından 3 buçuk kilogram ağırlığındaki kitle başarıyla alındı.

Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Op. Dr. Ömer Faruk Öz, hastanın uzun süredir yaşam kalitesini bozan miyomun tamamen çıkardıklarını söyledi.

Karpuz büyüklüğünde kitle tespit edildi

Öz, "55 yaşındaki hastamız, 3 yıldır devam eden karın ağrısı, kabızlık ve karında şişkinlik şikayetiyle başvurdu. Yaptığımız görüntüleme sonucu hastamızın rahminde yaklaşık 35-40 santim boyutlarında bir miyom tespit ettik. Hastamıza gerekli bilgilendirme yaptıktan ve miyomun kötü huylu bir kitle olmadığını tespit ettikten sonra ameliyat kararı aldık. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonucu hastanın uzun süredir yaşam kalitesini bozan miyomu tamamen çıkardık. İki gecelik bir hastane yatışı sonrası hastamızı şifa ile taburcu ettik." dedi.

Ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu

Ameliyat sonrası hastanın şikayetlerinin kalmadığını dile getiren Öz, "Miyomun kilosu yaklaşık olarak 3 bin 500 gramdı. Hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan bir kitleydi. Ameliyat sonrası kontrollerimizde de hastanın kabızlık, şişkinlik şikayetlerinin tamamen ortadan kalktığını gördük. İyi huylu olması işimizi kolaylaştırdı. Önceden tespit etmek çok kolay olmasa da yıllık rutin kadın doğum kontrolleri esnasında tespit etmek kolay. Ultrason ile tespit ediyoruz. Yaşam süresini kısıtlamayan bir hastalık olduğu için erken tespit çok şart değil. Ama yıllık kontroller esnasında tespit ettiğimiz zaman hastanın yaşam kalitesini bozan bir büyüklükte ise, bunun ameliyat edilmesinde fayda var." diye konuştu.

Miyom erken teşhis edilebiliyor mu?

Miyom kistinin görülebilecek dönemlere değinen Öz, yılda bir defa da olsa kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi.

Öz, "Doğurganlık çağındaki kadınlarda yaklaşık 16-45 veya 50 yaş arasındaki kadınlarda gebe değilseler dahi kadın doğum kontrolünü öneriyoruz. Hastamız 55 yaşında olduğu için yaklaşık 7 senedir menopozdaydı. Bu hasta üzerinde konuşacak olursak, gebelik ihtimali yoktu. Yalnız gebelik çağında da miyomlar oldukça sıklıkla görülebilmekte. Hastalarının birçoğunda bunlar gebeliği önleyebilmekte. Lokasyonuna, yerleşim bölgesine göre değişebilmekte. Eğer böyle bir bölgedeyse, boyutunda bağımsız olarak ameliyat edilmesi gerekiyor. Çünkü embriyonun yerleşmesini engelleyip, düşüklere sebep olabiliyor. Dolayısıyla 1-2 santim veya boyutundan bağımsız olarak bebeğin yerleştiği yerde bir milyon görüldüğü takdirde, onun ameliyat ile alınmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir