• DOLAR 32.32
  • EURO 34.885
  • ALTIN 2392.702
  • ...
Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Çiftçi: Gençler kötü insanlardan ve çevrelerden uzak durmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de giderek artış gösteren madde bağımlılığı, toplumu tehdit etmeye devam ediyor. Toplumda giderek yaygınlaşan madde kullanımının ilkokul çağındaki çocuklara kadar inmesi, tehlikenin geldiği boyutu da gözler önüne seriyor.

Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığında tablo korkutuyor.

Uyuşturucu satıcıları, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Madde bağımlılığı ile ilgili İLKHA'ya konuşan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, özellikle öğrencilerin çevresindeki arkadaşlarını iyi seçmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Çiftçi, TBM (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele) adı altında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yeşilay arasında yapılan protokol çerçevesinde 5 başlıkta (tütün, alkol, kumar, madde ve teknoloji bağımlılığı) ile ilgili 300 okulda bağımlılık semineri verileceğini açıkladı.

"Çevresindeki arkadaşlarını iyi seçmeleri gerekir"

Aziz Çiftçi

Bağımlılıkların çevreyle beraber kazanıldığını ifade eden Çiftçi, "Çocuklar, madde ve diğer bağımlılıklar gibi alışkanlıkları genelde akranlarıyla arasında elde ediyor. Bu bağımlılıklar çevreyle de elde ediliyor. Okullar açıldı, yeni yeni okula başlayan çocuklarımız, gençlerimiz var. Bu süreçte dikkat etmeleri gerek. Arkadaşlarını iyi seçmeleri gerekir. Herkesle oturup kalkılmamalı. Yanlış davranışı olan arkadaşlardan uzak durulmalı. Ebeveynler çocuklarının arkadaşlarını tanımalı, bilmeli ve sorgulamalı." dedi.

"Gençlerimiz yanlışa hayır demeli"

Bağımlılığın 'bana bir şey olmaz' gibi sözlerle başladığını söyleyen Çiftçi, "Bağımlılık zaten 'bir defayla bir şey olmaz' demekle başlıyor. 'Sen erkek değil misin?', 'korkuyor musun?', 'bir defa iç ne olacak?' gibi cümlelerle çocuklarımızı, gençlerimizi tuzağa düşürüyorlar. Gençlerimiz iradelerini kullanmalı. Yanlışa hayır demeli. Sağlıksız ortamdan uzaklaşmalı. Arkadaşını kaybetme riskini göze alamayan kişiler, sırf ortama ayak uydurabilmek için illete bulaşıyor. Bir defa bulaştıktan sonra ikinci aşamada 'bir defayla bir şey olmadı, ben bağımlı olmam' diyor. Üçüncü aşamada 'bırakırım' diyor ama peyder pey bu bataklığın içerisine giriyor." ifadelerini kullandı.

"Sahada art niyetli kişiler rahat bir ortam bulurlarsa daha çok insanı illete bulaştıracaklar"

İnsanları bu tür kötü alışkanlığı olanların tuzak kurduğunu dile getiren Çiftçi, "Okulların açıldığı eğitim öğretim yılında özellikle okul önlerinde, parklarda, insanların rahat ortamlarında bu tür kötü alışkanlığı olan kişiler, gençlerimizi tuzağa düşürüyor. Gençlerimiz de çocuklarımız da kötü insanlardan, çevrelerden uzak durmalı. Gerekirse okul idarelerine zararlı alışkanlıkları olan kişileri belirtmeli. Rehber öğretmenlerine, emniyet güçlerine söylemeleri gerekir. Sahada art niyetli kişiler rahat bir ortam bulurlarsa doğal olarak çevrede daha çok insanı illete bulaştıracaklar." şeklinde konuştu.

Yeşilay'ın yeni eğitim öğretim yılında 120 bin öğrenciye bağımlılıkla ilgili konuları anlatarak farkındalık oluşturacaklarını dile getiren Çiftçi, "Art niyetli kişilerin gençleri zehirlememesi için önüne geçeceğiz. Bu illettin zararlarını çocuklarımıza ve ailelerimize anlatamazsak bu bataklığa aniden düşebilirler. Bu bataklıktan da kurtulması çok zor oluyor. Bu bağımlılık illetinin son bulmasını istiyoruz" dedi.

Çiftçi son olarak herkesi Yeşilay'ın gönüllü üyesi olarak çalışmalarına destek vermesini istedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir